– Ledelsen i Sp er dysfunksjonell

Politisk redaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen, mener Senterpartiets evalueringsrapport vitner om et parti i krise og en partileder uten kontroll.

Pressekonferanse Sp

– Jeg har vanskelig for å se at Senterpartiet med de tre som i dag utgjør dagens ledelse skal klare å komme på offensiven. Nå er partiet på mange måter i skyggen i Stortinget, og jeg tror ikke det klarer å komme tilbake med dagens mannskap, sier politisk redaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag ble den mye omtalte evalueringsrapporten av tidenes svakeste Sp-valg lagt fram for partiet og offentligheten.

Men allerede 7. desember - før partiledelsen selv hadde sett rapporten - hadde VG oppslag som bygde på utvalgets interne notater. Utvalget besto av ni medlemmer, og Navarsete oppfordrer den eller de som ga informasjon til VG om stå fram, slik at deres kolleger ikke må leve med mistanken hengende over seg.

– Gårsdagen tegnet et bilde av et parti i dyp krise - med en bortimot dysfunksjonell ledelse, skriver Moen i en kommentar i Trønder-Avisa torsdag.

Tror rapporten er redigert

John Arne Moen, politisk redaktør, Trønder-Avisa

– Årsaken til partiets problemer ligger flere år tilbake, sier politisk redaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen.

Foto: NRK

Selv om rapporten inneholder sterk kritikk av ledelsen, er angrepene på Navarsete ikke like direkte som lekkasjene i VG ga inntrykk av. Moen tror at lekkasjene i VG var korrekte, og at den offisielle rapporten har blitt redigert i siste liten.

– Kritikken mot Navarsete som person er dempet, og det snakkes mer om ledelsen, sa han i NRKs «Her og Nå» onsdag.

I sin kommentar torsdag skriver Moen at Navarsete gikk langt i å si at det kunne blitt vanskelig for henne å fortsette dersom rapporten hadde vært like krass som lekkasjene.

– Dermed vet vi også at evalueringsutvalgets "egentlige" mening var så drepende at det kunne ført til lederskifte.

LES: Navarsete: – De ønsker tydeligvis å skade meg

– Tar ikke kritikken inn over seg

Rapporten bygger på 429 svar fra tillitsvalgte på ulike nivå i partiet.

Der kommer det blant annet fram at grasrota følte ledelsen var fraværende, at Navarsete virket dårlig forberedt i TV-debatter og at lederstriden mellom Navarsete og Borten Moe var ødeleggende.

«Det har vært mange medieoppslag som beskriver indre splid i Senterpartiets ledelse, mest mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. I sum har dette gitt partiet en vanskelig situasjon fram mot valgene i 2011 og 2013» står det i rapporten.

Det trekkes også fram at ledertrioen i løpet av valgkampmåneden august ikke møttes ansikt til ansikt en eneste gang.

– Når man hører partiledelsen og partilederen kommentere rapporten, så virker det ikke som de tar dybden i kritikken inn over seg, sa Moen i NRKs «Her og Nå» onsdag.

– Spesielle argumenter fra Navarsete

Liv Signe Navarsete

Navarsete synes lekkasjene fra rapporten er verre enn kritikken som kommer fram.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Moen synes det er spesielt at Navarsete argumenterer med at sentralstyret ikke ønsker en opprivende lederstrid nå.

– Det interessante spørsmålet er hvorvidt Navarsete har tillit som Sp-leder fordi partiet virkelig ønsker henne - eller om den bunner i hva Navarsete selv understreket; at man ikke ønsker en opprivende lederstrid, skriver han.

Dersom det siste er tilfelle, mener Moen tilliten er så tynn at den når som helst kan briste.

– Da er Navarsetes ledertid i realiteten over - fordi hennes autoritet er så svekket at hun ikke lenger fyller skoene hun går med, skriver han.

LES: Navarsete vil røyke ut partifeller som lekker

– Verre å leve med lekkasjene enn kritikken

– Utvalget peker på både styrker og svakheter ved ledelsen. Den sier også noe om hvordan tre erfarne politikere utfyller hverandre. Ledelsen tar innspillene på største alvor, og vi skal følge de rådene utvalget og sentralstyret gir oss. Vi ønsker å ta Senterpartiet videre i fellesskap, og det gjør vi med ydmykhet og engasjement, skrev Navarsete i en pressemelding onsdag.

Ifølge Navarsete er lekkasjene verre å leve med enn kritikken som kommer fram i selve evalueringsrapporten.

Moen synes det er merkelig at Navarsete ikke vil vurdere sin stilling.

– Når en partileder har ledet Senterpartiet til det dårligste valgsresultatet i partiets historie, og man på toppen får svært hard kritikk både for det politiske prosjektet og måten man har utøvd lederskap på, er det merkelig at man ikke sier man har tenkt gjennom om man er den rette til å lede partiet videre, sier han til NRK.

- Det er en svært kraftig kritikk av Sp-ledelsen som kollektiv, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam om en ny Sp-rapport.

NRKs kommentator Magnus Takvam om Sp-rapporten.

Navarsete: – Har aldri fått ro rundt meg

Liv Signe Navarsete slår kraftig tilbake mot krefter i partiet hun hevder er ute etter å ødelegge for henne. Hun sier hun har blitt rammet av lekkasjer og skittent spill siden hun ble partileder i 2008.

– Jeg har aldri fått være leder med ro rundt meg, sier hun.

På onsdagens pressekonferansen gjorde Navarsete det klart at hun ikke akter å trekke seg som partileder. Hun vil imidlertid ikke si om hun stiller til gjenvalg under landsmøtet i 2015.