Hopp til innhold

– Kritikken er berettiget

De to som avdekket Kraftfond-skandalen, Lars Tvete (H) og Arne Byrkjeflot (Rødt) mener kritikken mot administrasjonen, som fremkommer i Kokaas sin innstilling til kontrollkomitéen er helt berettiget.

Lars Tvete (t.h.) og Arne Byrkjeflot
Foto: Kari Stenhjem / Gorm Kallestad Fotomontasje: Arne Kristian Gansmo / NRK / Scanpix

Høsten 2008 omstrukturerte Kraftfondet sine plasseringer på i alt 400 millioner kroner i strukturerte obligasjonslån, for å redusere noe av tapsrisikoen.

Prisen var at kommunen måtte gi fra seg renteinntekter på 85 millioner kroner.

Det var det som fikk varsellampene til å lyse for de to politikerveteranene.

– Jeg ble forbanna

Våren 2009 begynte Lars Tvete (61) og Arne Byrkjeflot (60) å stille spørsmål ved Kraftfondets investeringer i obligasjonsfond.

– Vi begynte å stille spørsmål da den første rapporten kom om at man ga fra seg rentene på 85 millioner kroner, sier Arne Byrkjeflot til NRK.no.

Han og Lars Tvete begynte å stille spørsmål samtidig. Det tok lang tid før de fikk de svarene de ba om.

– Vi fikk sene svar, motstridende svar og delvis feilaktige svar, sier Lars Tvete.

– Jeg blir forbanna når jeg får svar jeg vet er feil, legger Arne Byrkjeflot til.

Ført bak lyset

Både høyremannen med bakgrunn fra det private næringsliv, og fagforeningslederen med radikalt partiprogram er samstemte i hva kontrollkomitéen nå har kommet fram til.

– Det som nå kommer fram i klartekst er at bystyret bevisst er ført bak lyset. Det handler ikke om en misforståelse. Man har visst nøyaktig hva som foregikk. Man har bevisst svart feil og misvisende, sier Arne Byrkjeflot.

– Jeg mener det er veldig alvorlig at rådmannen ikke har informert politikerne om den reelle risikoen Kraftfondet løp, stemmer Lars Tvete i.

Tidligere rådmann, Inge Nordeide svarer på kritikken.

– Det var ikke tid til å gå på risiko før vi måtte befatte en beslutning i eiermøtet. Vi kunne selvsagt ha informert formannskapet, men som daværende rådmann mente jeg at jeg hadde fullmakt til å foreta denne disponeringen, sier Inge Nordeide.

Han mener også bestemt at formannskapet umiddelbart ble informert i etterkant.

– I tredje kvartalsrapport som ble behandlet på formannskapsmøtet den 25. norvember infomerte vi om både finanskrisen og hvilken effekt dette hadde på kraftfondets plasseringer, sier han.

Klandrer ingen for investeringen

Lars Tvete vil presisere at kritikken aldri har gått på selve plasseringen i obligasjonsfond.

– Ingen kunne vite at disse investeringene skulle gå feil da de ble gjort. Det blir bare etterpåklokskap.

Der er han og Arne Byrkjeflot uenige. LO-lederen har hele tiden vært uenige i salget av E-verket og etableringen av et Kraftfond.

Men begge er enige om at risikoen ble holdt skjult for politikerne.

– Kritikken har gått på at vi hele tiden har fått feil informasjon. Disse investeringene burde aldri ha blitt klassifisert som anleggsinvesteringer, sier Tvete.

Tror lite vil skje

Ingen av de to seniorpolitikerne tror ordfører Rita Ottervik og resten av det rødgrønne flertallet vil foreta seg noe mer i denne saken.

– Jeg tror ordfører og de rødgrønne har fredet Glørstad. Knut Fagerbakke er den eneste som aktivt har gått ut og forsvart rådmannens handlemåte.

Etter at Snorre Glørstad gikk av som rådmann i juli har han gått inn i en stilling som seniorrådgiver for rådmannen.

Han har fått beholde sin rådmannlønn på noe over én million kroner.

Inge Nordeide er direktør for Thomas Angells stiftelse (hvor Lars Tvete forøvrig sitter i styret).

Ville neppe blitt oppdaget

Uten den standhaftige innsatsen fra Lars Tvete og Arne Byrkjeflot ville verken politikere eller byens befolkning fått kjennskap til det som har utviklet seg til en Kraftfond-skandalen.

Det tror i alle fall Arne Byrkjeflot.

– Hvis ikke det hadde vært for Lars Tvete og meg ville vi aldri ha fått vite hva som har foregått. Noen må tørre å stille de ubehagelige spørsmålene, og aldri gi seg. Vi to har måttet følge opp hele veien, sier Byrkjeflot.

Tilfeldighetene ville det til at han fyller 60 år akkurat på denne dagen.

Byrkjeflot har ikke lagt opp til en ekstragavant feiring med champagne og kanapeer.

– Jeg har ikke tenkt meg på noen møter i kveld, for å si det sånn.

– Har vært en belastning

Lars Tvete sier til NRK at det har vært en belastning å ta opp denne saken.

– Det er aldri hyggelig å sette folk i forlegenhet. Vi kjenner hverandre veldig godt. Som tillitsmenn er det vår plikt å reagere når vi ser at administrasjonen unnlater å gi riktig informasjon, sier Lars Tvete.

Arne Byrkjeflot sier han er vant til å være den som stiller makta til ansvar.

– Når makta blir for arrogant så er det mulig å vekte makta, konkluderer den gamle AKP-eren.

– Men det er klart det koster. Du blir aldri populær hos flertallet av folk, som gjerne er litt konfliktsky. De vil helst unngå sånne som meg.

– Jeg er vant til rollen og tåler presset, forsikrer han oss.

Gir seg med politikk

Tidligere i høst ble det kjent at Lars Tvete ikke tar gjenvalg som bystyremedlem for Høyre fra neste høst. Han avviser at hans beslutning om å gi seg som politiker etter 16 år i bystyret har noe med Kraftfond-skandalen å gjøre.

– Jeg har brukt for mange kvelder på å lese bystyredokumenter. Nå er det nok, sier Tvete.

Det var etter å ha lest dokumenter om restruktureringen av investeringsprofilen til Kraftfondet at Lars Tvete oppdaget det ingen andre hadde sett.

– Vi i Høyre så dette. Man kan jo spørre seg hvorfor ikke de rødgrønne har vært mer opptatt av å få frem sannheten, sier Tvete.

Det har ikke lyktes NRK Trøndelag å få tak i tidligere rådmann Snorre Glørstad i dag.