– Kongehesten Elliot har ingen kommentar

Hesten Elliot og rytteren Pål Sverre Haga misforstod hverandre, noe som førte til at stiklestadkongen brakk armen.

Kongehesten Elliot

Her står kongehesten Elliot bedagelig på beitet, til tross for uhellet på lørdag.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Pål Sverre Hagen skulle egentlig spilt kong Olav under Stiklestadspelet, men etter en rideulykke lørdag måtte fjordårets spelkonge Pål Christian Eggen steppe inn.

– Det var et hendelig uhell, forteller rideinstruktør Marit Aarseth Grønn.

Kongehesten Elliot og Marit Aarseth Grønn

Marit Aarseth Grønn forteller at Elliot er en hest med et rolig lynne, og at det var en misforståelse som gjorde at Stiklestadkongen falt av hesten på lørdag.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Erfaren hest

Hun har vært med på å gi tretten spelkonger rideundervisning opp mot spelet på Stiklestad. På jordet står kongehesten Elliot rolig og gumler gress. Han er tilsynelatende ikke så bekymret for at spelkongen skal skiftes ut.

Les også: Dette kongelige skjegget er borte

Les også: Rideuhell: Hovedrolleinnhaver ute av «Spelet om heilag Olav»

– Elliot har vært kongehest tre ganger, og har et rolig og fint gemytt. Grunnen til ulykken var en misforståelse mellom rytter og hest. Hesten ville en vei, og rytter en annen. Da Elliot til slutt skjønte det, snudde han litt brått også falt Pål Sverre av hesten, forteller Aarseth Grønn.

– Elliot har ingen kommentar, legger hun til når Elliot snøfter inn i mikrofonen.

Både hun og Turid Hofstad som er direktør ved Stiklestad nasjonale kultursenter er glade for at det ikke gikk verre. Pål Sverre Hagen brakk armen under uhellet, og må derfor operere.

Turid Hofstad

Turid Hofstad synes det er trist at Pål Sverre Hagen er blitt skadet, men er glad for at det ikke gikk verre.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

– Slikt kan skje

– Vi velger ut de hestene som egner seg best for spelet. Hester som er ømfintelige for lyder, eller som kan være nervøse brukes ikke i spelet, sier Aarseth Grønn.

Turid Hofstad forteller at det ikke er uvanlig at uhell forekommer når man holder på med teater, men at det er trist når det skjer.

– Alt er jo gjort slik det skal gjøres, men ting kan skje likevel. Du kan forstrekke foten når du danser, eller miste stemmen, eller du kan falle på andre måter. Slikt kan skje, og da må man ha noen andre til å ta over, sier hun.

– Når det først gikk så galt, så var vi veldig heldige som fikk Pål Christian Eggen til å overta. Han kjenner jo spelet, og vi vet at det kommert til å bli veldig bra når han blir med, legger hun til.