Hopp til innhold

– Kommuner bør ta i bruk GPS på demente

En 69 år gammel dement mann har vært savnet fra sykeheimen i Rennebu siden onsdag i forrige uke. Nå tar kommunen høyst sannsynlig i bruk GPS. Det bør også andre gjøre, mener fylkeslegen og SINTEF-forskere.

Leteaksjon Rennebu

FINNER IKKE SAVNET: En 69 år gammel dement mann har vært savnet fra sykeheimen i seks dager. I dag har kommunen møte og vil ta i bruk GPS.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Tirsdag kveld fant politiet det som etter all sannsynlighet er den savnede mannen. Tidligere på dagen har helseledelsen i Rennebu kommune vært samlet i møte for å lage en konkret plan for å ta i bruk GPS på demente på sykeheimen.

Det er en stor belastning for alle at vi ikke finner den savnede mannen.

De siste åra har det vært mange leteaksjoner etter demente på norske sykeheimer.

Leteaksjon Rennebu

LETEAKSJON AVSLUTTET: Store styrker har lett, men søndag kveld ble den organiserte leteaksjonen etter en dement mann avsluttet.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Det gjør at både fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag og forsker Tone Øderud i SINTEF anbefaler kommunene å ta i bruk teknologien.

Belastning

Helse- og sosialsjef i Rennebu, Solveig Løkken, sier leteaksjonen etter den demente mannen har vært en stor belastning først og fremst for pårørende, men også for ansatte og andre beboere på sykeheimen.

– Det er høyst sannsynlig at vi tar i bruk GPS på demente på sykeheimen med bakgrunn i at en bruker ennå ikke er funnet. Dette er noe vi også har planlagt før leteaksjonen, sier Løkken.

Rennebu helsesenter

BEKYMRET: Beboere og ansatte er bekymret etter at en mann har vær savnet siden onsdag. Ledelsen vil ta i bruk GPS for at det skal bli tryggere for alle parter.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Økt trygghet

Fylkeslege Jan Vaage

POSITIV TIL GPS: Fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag er overbevist om at GPS er bra for pasienter og brukere.

Foto: privat

– GPS på demente vil gi en stor ekstra trygghet. Nå er lovverket endret og det er mulig å ta i bruk denne teknologien, sier helse- og omsorgslederen i Rennebu.

I Gemini.no i går oppfordret Sintef-forsker Tone Øderud norske kommuner å gjøre seg kjent med mulighetene GPS gir, og å ta i bruk teknologien. For leteaksjoner etter demente personer er ingen uvanlig hendelse.

– Jeg er helt enig i at flere kommuner bør ta i bruk GPS, sier Løkken.

Fordel for pasienter

Fylkeslegen i Sør-Trøndelag er veldig positiv til lovendringen som kom i 2013, som åpner for bruk av teknologien.

Tone Øderud

OPPFORDRER TIL BRUK AV GPS: Sintef-forsker Tone Øderud oppfordrer norske kommuner til å ta i bruk GPS på demente på sykeheimene.

Foto: Pressefoto / SINTEF

– Brukt på hensiktsmessig måte er jeg overbevist om at GPS er til fordel for pasienter og brukere, men det krever en nøye vurdering før en tar det i bruk, sier fylkeslege Jan Vaage.

Rådgiver hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag Paul Andre Andersson, er opptatt av at GPS-teknologien som tas i bruk må være sikker nok.

– Kommuner må ta egne valg, og i enkelttilfeller kan det være nødvendig å bruke GPS, sier Andersson.

Leteaksjoner etter demente er ingen uvanlig hendelse.