NRK Meny
Normal

– Klimaforskningen likner mer på religion enn på vitenskap

Oljegründer Erik Haugane med sterke anklager mot FNs klimapanel. Hevder forskerne sitter i en "klubb" der få tør utfordre hverandre.

Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap

Erik Haugane

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg tror ikke CO2- utslippene har noen stor betydning for klimaet, sier oljegründer Erik Haugane til Adresseavisen i dag. Det får både forskere, politikere og miljøvern- organisasjoner til å reagere sterkt.

Haugane, som er utdannet geolog, mener klimaet ikke kommer til å bli vår hovedutfordring i årene som kommer. - Du bør få dårlig samvittighet av å spise økologisk mat, ikke av å dra på helgetur til New York, sier han.

Lever av ødeleggelse

– Det er mulig det fortsatt går an å finne tobakkshandlere som mener det ikke er farlig å røyke, sier klimasjef Jon Bjartnes i WWF Norge til avisa. Han får støtte fra Bjørn Samset som er klimaforsker ved CICERO.

– Å si at det kanskje har vært sånn før også, eller at klimasystemet er for komplisert for oss å forstå, blir en fallitterklæring. Endringene vi ser må ha en forklaring, det er tross alt ikke magi vi studerer, sier Samset til Adressa.

Ikke vitenskap

Oljegründer Erik Haugane, som har tjent seg rik på utvinning av olje og gass gjennom etableringen av Det norske og Okea, trekker FNs klimapanel i sterk tvil i artikkelen.

I avisa sier oljegründeren at FNs klimapanel ikke en vitenskapelig komitè som er satt sammen for å forske på klimaet, og at han heller vil diskutere religion med en prest.

Farlig syn

– Å ha en aktiv samfunnsdebattant fra Trondheim og Trøndelag med så ekstreme synspunkter er ganske problematisk, særlig når det går så på tvers av godt dokumentert forskningsmateriale, sier Hilde Opoku, varaordfører for MDG i Trondheim.

Den ferske varaordføreren mener de synspunktene som kommer fram er utrolig oppsiktsvekkende.