NRK Meny

– Kjøper mer alternativt

Avsløringene om farlige bakterier i svin og resistente bakterier i kylling gjør at folk endrer kjøpevanene sine. Det tror i alle fall hypermarkedsjef Geir Ove Reitan ved Coop Obs! i Steinkjer.

Butikksjef Geir Ove Reitan, Coop Obs Steinkjer.

ØKT ALTERNATIVT SALG: Hypermarkedsjef Geir Ove Reitan ved Obs i Steinkjer ser at folk handler mer vegetarmat og glutenfritt enn før. Men har ikke merket nedgang i svinekjøttsalg etter fokus på farlige bakterier i svinekjøtt.

Foto: Silje Kolaas
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– Vi har ikke merka noe på svin ennå. Men i høst gikk det mye mindre kylling de to første ukene etter fokuset på resistente bakterier i kylling, sier Reitan, som er på jobb en helt vanlig dag på hypermarkedet på Coop Obs! i Steinkjer.

I forrige uke fortalte NRK at Mattilsynet avslørte MRSA bakterien i en svinebesetning i Nord-Trøndelag.

– Maten bør være trygg. Det er noe vi putter inn i kroppen, sier butikksjefen.

Han får ikke mye spørsmål fra kunder om matsikkerhet. Han tror folk støtter seg til det som står i media, og tar valg ut i fra det.

Endrer fokuset på farlige bakterier i matvanene til folk?

– Ja, det tror jeg. Vi ser at salget av alternativ mat er i framgang, slik som vegetarmat og mat for allergikere, sier Reitan. Han merker også en økning i salg av økologisk mat.

Kjøper svin

Kunde Cecilie Sørensen blir ikke påvirket av medieoppslag om farlige bakterier.

Ikke redd for bakterier i mat

IKKE REDD: Cecilie Sørensen er ikke redd for bakterier i mat. Hun kjøper det hun har lyst på. I dag blir det wok med kylling.

Foto: Silje Kolaas

– Jeg spiser det jeg vil og tenker ikke over at det kan være farlige bakterier i maten. Jeg er veldig glad i kylling. Svin spiser jeg ikke så mye av. I dag skal jeg handle til wok med kylling, sier Cecilie og går videre langs reolene i butikken.

Gerd Kolset står og ser nøye på etikettene på kjøtthylla. Hun holder en pakke soddboller.

– Jeg føler at det er trygt. Jeg stoler på maten og synes jeg får god informasjon gjennom media. Jeg kjøper ikke så mye kylling, heller mer svin. Vi spiser egentlig for mye kjøtt. Man skal være bevisst på hva man spiser, sier Kolset.

Hun tror Mattilsynet og media gir riktig informasjon i slike saker.

Stoler på Mattilsynet

Det kommer stadig vekk beskjed om å trekke tilbake produkter som kan ha ulovlig eller farlig innhold. Butikksjefen stoler på at Mattilsynet følger med.

– Vi får mye informasjon fra egen kjede, men også fra Mattilsynet. Det siste produktet vi måtte trekke tilbake var krydder fra Santa Maria i går, sier Reitan.

Video fra Trøndelag

De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.
Interessen for å være med på dugnad i fjellet har eksplodert. Turistforeningen har venteliste på nesten alle dugnader.