Hopp til innhold

– Kunne spart strøm uten innvandrere

Frp-politiker mener strømforbruket i Norge kunne vært lavere uten alle innvandrerne.

Video be28c125-51c4-4508-be4f-76447381dbce.jpg

Morten Ellefsen (Frp) mener flere innvandrere gir høyere strømforbruk. Se utdrag fra innlegget hans i fylkestinget her.

Uttalelsen fra Morten Ellefsen (Frp) kom i slutten av oktober da Fylkestinget i Sør-Trøndelag diskuterte løsninger på strømproblemet i regionen.

Temaet for debatten var fornybar energi, og gruppelederen fra Frp stilte et spørsmål tilbake til partiene som mente at husholdningene i Midt-Norge bruker for mye strøm.

Han viste til en rapport som sier at forbruket øker fordi det nå har blitt flere husholdninger i landet, før han kom med dette sitatet:

– Hvis det flytter flere mennesker til Norge, så blir det flere husholdninger som bruker mer strøm. Da kan man jo stille seg spørsmål om det er sammenheng i den saken.

– Flere folk betyr høyere strømforbruk

– Det jeg sa var ikke hovedpoenget mitt i debatten, og det ble sagt i en sammenheng, men jeg vedstår å ha sagt det, sier Ellefsen til NRK.no.

Norge sliter med kombinasjonen av høyt strømforbruk og lite strømressurser i kulda, og Ellefsen mener at det ikke hjelper på forbruket at vi slipper nye innbyggere inn i landet.

– Innvandrere står for den største andelen av befolkningsveksten, og når det blir flere folk og flere husholdninger, øker strømforbruket, forklarer han.

– Har ikke et mål om å stenge grensa

– Det jeg ville fram til i debatten var at de partiene som sier at vi må gjøre alt for å få ned strømforbruket, også er de som er mest ivrig på å ta imot innvandrere. Da mener jeg det er et paradoks at man skal ha ned forbruket, men samtidig ta inn flere folk som fører til økt strømforbruk, sier Ellefsen.

– Mener du med andre ord at vi bør stenge grensa for å hindre en strømkrise?

– Nei. Det som hjelper på strømkrisa er at vi bruker de kraftressursene vi har, og bygger ut den krafta vi kan bygge ut, svarer han.

– Vanskelig å ta på alvor

Geirmund Lykke er gruppeleder for Kristelig Folkeparti i fylkestinget i Sør-Trøndelag.

Han mener det er vanskelig å ta Ellefsens blanding av innvandring og strømforbruk på alvor.

– Både innvandringsspørsmålet og strømkrisa er viktige tema som vi skal bruke stor politisk oppmerksomhet på, men vi skal ikke blande det sammen i en og samme debatt. Det er ikke seriøst, sier Lykke til NRK.

KrF-politikeren mener også at Fremskrittsparti-politikeren fisker i rørt vann.

– Rent faglig sett er det ingen grunn til å blande sammen disse temaene. Men det er et ønske om å prøve å sette norske nordmenn opp i mot innvandrere. At de er årsaken til at vi nå har høye strømpriser. Det er å fiske i rørt vann og jeg synes det er usmakelig, sier Geirmund Lykke i KrF.