– Rolig, vimsete, tøff når det trengs

Slik karakteriseres den nye landslagssjefen for håndballherrene, Christian Berge, av en som har hatt ham som trener.

Christian Berge

Leder i håndballforbundet i Midt-Norge, Svein Olav Øie, mener Berges spiller- og ledererfaring kan gi landslaget et løft.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

Fredag ble det klart at 41-åringen får hovedansvaret for A-landslaget til og med de to viktige VM-kvalifiseringskampene mot Østerrike i juni.

Christian Berge har ikke bare jobbet seg oppover fra å være utøvende spiller til trener i norgeseliten, han har også overvunnet en kreftsykdom.

– Det er helt fantastisk at han ikke bare kom tilbake etter sykdommen, men at han havner i en slik posisjon, sier Svein Olav Øie, leder i Norges Håndballforbund i Midt-Norge.

– Kom ikke som en bombe

Christian Berge

Christian Berge ble presentert som ny landslagstrener fredag.

Steffen Stegavik, Elverum.

– Når det gjelder detaljer og struktur i spillet er han en av de beste trenerne jeg har hatt, sier Steffen Stegavik om Berge.

Foto: Bjørn Anders Sørli

Berge har vært trener for Elverum Håndball siden 2008, og tok klubben til seier i eliteserien i 2012/2013. Kolstadspiller og tidligere landslagsspiller Steffen Stegavik har spilt under Berge i Elverum og mener han var et innlysende valg.

– Det kom ikke som en bombe akkurat. Han var det beste alternativet, ihvertfall på kort sikt. Han har fått Elverum til å bli et av Norges beste lag.

Stegavik mener en av Berges styrker som trener er å bygge et lag samt videreutvikle spillere til å utføre det spillet han vil ha.

Videre karakteriserer han Berge som en rolig person, men som kan være tøff når det trengs.

– Og han er mer reflektert på banen enn utenfor, hvor han kan være litt vimsete, ler Stegavik.

– Kan gi landslaget et løft

– Det er suverent å endelig få en trønder som landslagstrener for herrene, sier Svein Olav Øie, leder i Norges Håndballforbund i Midt-Norge.

Han har møtt Berge mange ganger, blant annet da han var internasjonal håndballdommer og Berge spilte på Flensburg. Øie mener Berges trenererfaring og omfattende spillererfaring kan gi landslaget et løft.

– Det er et generasjonsskifte i landslaget nå, som er både spennende og utfordrende. Men laget har mange typer som virkelig kan bli gode.

Øie ønsker Berge lykke til i den nye jobben, og håper laget greier å kvalifisere seg til VM i Quatar.

– Jeg håper også at denne ansettelsen kan ha en effekt på guttehåndballen i Midt-Norge, at den kan inspirere de unge.

Skal fortsette som Elverumtrener

Berge var Norges Håndballforbunds førstevalg for å ta over etter Robert Hedin, som trakk seg etter svake resultater i EM og misnøye fra en del av landslagsspillerne.

– Jeg elsker å holde på med håndball, og det er det jeg brenner for. Helt siden jeg begynte som trener har jeg hatt lyst til å være med og bidra til at vi blir best mulig, sa Berge etter fredagens pressekonferanse.

Berge skal fortsette som trener for Elverum samtidig som han leder landslaget, og har inngått en 50-50 avtale mellom håndballforbundet og klubben.

Christian Berge blir ny landslagssjef for håndballherrene