Legias supporterbråk kan gi gigabot

Legia Warszawa kan regne med en kraftig bot på 50.000 euro fra UEFA etter supporternes pyroshow på Lerkendal torsdag.

RBK-Legia Warszawa

Legia-fansen er kjente for å lage show på tribunene. Under torsdagens kamp mot Rosenborg tente de på flere bluss og tente på et par seter.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Da det polske fotballaget tok ledelsen før pause i kvalifiseringskampen til Europacupen, fyrte bortelagets supportere opp bengalske lys og tente på et par plastseter på Lerkendal.

Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg, synes slike episoder ødelegger for fotball.

– Jeg synes det er beklagelig. De er jo egentlig fine supportere som lager god stemning, men alt det utenomsportslige er bare trist. Legia kan nok forvente en bot på rundt 50.000 euro (cirka 360.000 norske kroner), sier hun.

I den norske serien er det hjemmelaget som blir bøtelagt når bortesupporterne ikke klarer å oppføre seg. I Europa må man ta ansvar for egne tilhengere både på hjemme- og bortebane.

– Legias billetter selges av klubben selv, og derfor er de ansvarlig for sitt eget publikum. De får nok en kraftig bot av UEFA, sier Arne Engtrø, sikkerhetssjef i Rosenborg.

– Dyktige til å gjemme bort

Alle bortesupporterne ble kroppsvisitert før de ble sluppet inn på Lerkendal. Likevel greide de å få med seg flere bluss inn på stadion.

– Dette bør ikke skje. Årsaken til at det er ulovlig er fordi det kan være skadelig. Det er ikke bare flaggene som kan ta fyr, men supporterne også, sier Engtrø.

Det var Securitas og RBK som hadde ansvaret for visiteringen. Engtrø vet ikke hvordan Legia-fansen fikk med seg blussene forbi vaktene.

– Vi foretok en grundig visitering, men det er nærmest umulig å få tatt alt. De er dyktige til å gjemme bort slike ting. Hadde vi visst hvor de gjemte dem, hadde pyroshowet vært unngått. Flaggene og bannerne ble grundig sjekket, men vi kan ikke gå i underbuksa til folk, sier Engtrø.

– Ikke bekymret

Etter Rosenborgs avansement til gruppespillet, vil flere utenlandske supportere gjeste Lerkendal utover høsten. Engtrø er ikke bekymret for at det vil bli lignende problemer da.

– Vi har et fast sikkerhetsopplegg som vi følger, og vi skal i alle fall gjøre vårt beste for at det ikke skjer igjen. Vi er opptatt av sikkerheten for både hjemme- og bortesupporterne, sier han.

Ifølge politiets innsatsleder Håkon Jørgensen var det ingen pågripelser og lite bråk etter kampen fra de polske supporterne.

– Vi måtte stoppe noen som prøvde å klatre opp på VIP-tribunen, men ellers gikk det veldig fint. Etter kampen gikk de fleste i bussene, sier Jørgensen.