– Northug kan kjøre bil igjen om fem år

Selv om det blir nedlagt påstand om fradømmelse av førerkortet «for alltid», er det sannsynlig at Northug kan kjøre bil igjen om fem år, sier trafikkadvokat.

Petter Northug

Petter Northug må belage seg på minst fem år uten førerkort.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I tiltalebeslutningen mot Petter Northug som ble offentliggjort i dag blir det nedlagt påstand om fradømmelse av førerretten for motorvogn for alltid.

– Etter fem år kan han søke om å få førerkortet tilbake. I og med at dette er første gang, vil han nok få det, sier advokat med trafikkrett som spesiale, Sverre K. Berge, til NRK.

Selv om det står «for alltid» i loven, kan man når som helst søke om å få førerkortet tilbake - men Justisdepartementet har satt en minimumsgrense på fem år.

LES: Frykter dette betyr karriereslutt for Northug

– Flere av tiltalepunktene innvirker

Sverre K. Berge

Trafikkadvokat Sverre K. Berge.

Berge tror altså at Northug vil kunne få positivt svar på sin søknad.

– Hadde han vært en gjenganger så hadde sjansen vært mindre. Hvis du for eksempel har vært tatt for fyllekjøring en rekke ganger og viser at du har et alkoholproblem, blir det verre. Men du må ha en del promilledommer før du får avslag.

LES: Slik er du med 1,65 i promille

Berge sier det ikke trenger å være bare promillekjøringen som har ført til statsadvokatens påstand om fradømmelse av førerkortet.

– Hvis du har brukt motorvognen til en straffbar handling forøvrig, kan du også få førerkortet inndratt. Hvis Northug er tiltalt for å ha forlatt en som er skadet og i tillegg har kjørt i over 80 kilometer i en 40-sone, er dette også ting som innvirker, sier han.

– En sterk markering av statsadvokaten

Ifølge trafikkadvokaten kan hvert av forholdene medføre til inndragning av førerkort, men at det er summen som gjør at det blir "for alltid".

– Hvis du eller jeg kjører for fort, kan vi miste lappen i tre eller seks måneder. Kjører vi i fylla kan det bli to år. Når påtalemyndigheten sier «for alltid» markerer de at dette er alvorlig trafikksikkerhetsmessig.

Også advokat John Christian Elden sier at tap av førerkort for alltid i praksis betyr fem år.

Northug: – Er beredt til å ta straffen

Northug bilvrak

Petter Northug hadde 1, 65 i promille da politiet testet ham etter fyllekjøringen på Byåsen i Trondheim 4. mai i år.

Foto: NTB scanpix

Tiltalen mot Petter Northugs fyllekjøring i mai ble kunngjort av statsadvokat Bjørn Kristian Soknes tirsdag. Tiltalen lyder på en rekke brudd på veitrafikkloven, blant annet promillekjøring og for å ha forlatt en skadd kamerat. Dessuten blir Northug tiltalt for falsk anklage, i og med at han skal ha forklart at det var kameraten som kjørte.

Han hadde en promille på 1,65 da han kjørte inn i autovernet i en fart på 83 kilometer i timen i en 40-sone.

Northug sier han er beredt til å ta straffen han blir idømt. Han godtar statsadvokatens tiltalebeslutning og ønsker at saken går som en tilståelsesdom i tingretten.

Tror Northug kan søke om fotlenke

Leder for NRKs krimavdeling, Olav Rønneberg, sier tiltalen er mer alvorlig enn de fleste hadde sett for seg.

Samtidig understreker han at Northug skal ha en tilståelsesrabatt fordi han erkjenner skyld på alle punkter og samtykker i en tilståelsesdom.

– Selv om tiltalen omfatter flere forhold, er det ikke slik at man kan legge sammen straffenivåene for alle. Slik jeg forstår det vil det her bli en påstand om straff på under de fire månedene som kreves for å kunne søke om fotlenkesoning.

Rønneberg tror kriminalomsorgen står overfor et dillemma når det kommer til soning for Northug.

– Det heter riktignok at en sesongarbeider med et yrke som er av helt spesiell betydning kan søke om soningsutsettelse, men det spørs om det er tilfelle i denne saken. Jeg tror det er en ny problemstilling for kriminalomsorgen å vurdere om han skal få sone med fotlenke mens han samtidig går et ski-VM.