Hopp til innhold

– Kan aldri spille i samme band igjen!

40 år etter de gikk fra hverandre, blomstrer vennskapet på nytt mellom Terje Tysland og Åge Aleksandersen.

Terje Tysland kommer med ny plate og har fått med seg Åge Aleksandersen på en duett. De har en lang og turbulent fortid, men også et nært og godt vennskap.

– Vi hadde jo begge en ballast med oss som gjorde at vi tente litt fort den gangen, sier Åge Aleksandersen.

Historiene sitter løst. Latteren runger mens den ene historien overtar for den neste. Et digert maleri med Keith Richards skuler ned på de aldrende gubbene. Richards ville nok ha kjent seg igjen i historien fra sitt legendariske liv med The Rolling Stones.

Det er to rockelegender som har funnet tonen igjen, 40 år etter at de i 1975 fikk nok av hverandre. Terje Tysland blir 64 år denne våren, Åge Aleksandersen fyller 66 år i mars. Bestefedrene har fortsatt rockegenene intakt.

Ifølge Terje Tysland møttes de to for første gang på hopptrening i Namsos i ungdomstida. Terje ble med i Prudence den dagen han fylte 20 år, og på seks år skrev de rockehistorie med bandet fra Namsos. I 1975 hadde de gått grundig lei av hverandre, og bandet ble oppløst.

Tynnslitt forhold

Prudence 30 år etter

PRUDENCE 30 ÅR ETTER: Fra venstre Terje Tysland, Åge Aleksandersen, Kaare Skjevik jr., Kjell Ove Riseth og Johan Tangen.

Foto: Thor Nielsen / VG

Det gikk seks år før Aleksandersen og Tysland snakket sammen igjen. Forholdet var så betent at de innimellom sloss så blodet spruta.

– Det er sant. Det var ikke så uvanlig på den tida at vi sloss, forteller Åge Aleksandersen.

– Vi sloss og holdt rundt hverandre. Det var spesielt det der, legger Terje Tysland til.

I nærmere en halvtime prater de om gamle dager. Kjemien i vennskapet er tilbake for fullt. Selv om de bare møtes et par ganger i året, er det nok å prate om.

– Den gangen var det Åge som skrev låtene og jeg blanda meg borti hans greier. Vi skulle etablere og plassere oss i verdensbildet begge to, sier Tysland.

Jeg var jo støttekontakten til Terje i Prudence, ler Aleksandersen.

Compadres Hermanos

Åge Aleksandersen

ROYAL ALBERT HALL: Åge Aleksandersen slapp nyheten om konserten i London på en pressekonferanse på Rockheim.

Foto: NRK

Åge Aleksandersen har vært i vinden den siste tiden etter at det ble kjent at han skal spille i Royal Albert Hall i London i juni neste år. Samtidig er han kåret til Norges mest populære artist.

Terje Tysland slipper sitt 19. studioalbum 13. februar. Albumtittelen «Bare kjærlighet» inneholder elleve låter med vennskap og kjærlighet som tema.

Den ene låta er en duett med hans gamle bandkompis Åge. Compadres Hermanos (Venna) er ei rolig vise hvor de to mimrer tilbake til tiden hvor de spilte sammen i Prudence.

–​ Sangen forteller hele historien om oss to som mennesker og musikere i lag. Den er ironisk og avvæpnende, en søt liten tekst fra den søte lille Tysland. Det dummeste vi kunne ha gjort er å spille i band sammen igjen, sier Aleksandersen.

Keith Richards skuler ned på Terje Tysland og Åge Aleksandersen

GOD STEMNING: Terje Tysland og Åge Aleksandersen på Bristol Conditori i Trondheim. Maleriet med en skulende Keith Richards i bakgrunnen var godt selskap for de to gamle bandkompisene.

Foto: Ståle Tonning / NRK

Kan gå på helsa løs

De er enige om at en sang er nok. Begge har sterke meninger og er sterke personligheter. Gjennom arbeidet med å lage låten måtte de lirke for å komme i mål, og begge er fornøyd.

Å gjøre et helt album eller en hel konsert sammen er ikke bra for helsa, forteller Aleksandersen og ler.

– Man er sårbar når man skriver sanger. Og når det kommer noen med forslag om å gjøre noe annerledes, så kreves det mye av den som skriver sangen. Da er vi nære sannheten. Vi er to ulike personer, og ved å mikse dette blir vi hannhunder begge to. Det er blitt lettere med årene, nå er vi kommet nærmere hverandre, forklarer Åge.

Kompiser for livet

De 40 årene som har gått har gjort trønderrockerne godt. I dag er vennskapet igjen blitt sterkt. Selv om de ikke ser hverandre så ofte, vet de hvor de har hverandre.

– Vi henger ikke i lag hele tiden. Vi kan møtes en gang eller to, sier Terje.

– To ganger holder kanskje, tilfører Åge kjapt og ler godt. Men om jeg hadde vært i en desperat situasjon og trengte noen, hadde jeg ringt Terje.

– Åge er raus. Det er en naturlig del av ham, og det er derfor at han er kompisen min for resten av livet. Han slipper aldri unna, avslutter Terje Tysland.

Terje Tysland og Åge Aleksandersen snakker om vennskap, Prudence og duetten på den nye plata til Terje.

Siste fra Trøndelag