Hopp til innhold

– Juletradisjonene er i forandring

Ikke alle trenger snø, girlander og pepperkaker for å komme i julestemning. Mie på fire år pakker badedrakten i kofferten, reiser til Gran Canaria, og håper nissen tar turen til Spania.

Mie (4) koser seg på Gran Canaria

Mie (4) koser seg på Gran Canaria tidligere i år. Snart reiser hun sammen med familien for å feire jula på den spanske øya.

Foto: Privat

I år vil ikke lukta av pinnekjøtt fylle hjemmet hos familien på tre i Trondheim. Mamma Siril, pappa Kristian og Mie (4) pakker nemlig koffertene og forlater kalde Trøndelag til fordel for varmere strøk før julefeiringa starter.

Men selv om julaften skal tilbringes i sol og palmesus, er det likevel viktig å ha momenter av de norske tradisjonene med seg.

– Vi har allerede kjøpt inn et plastikktre som står klart. Pinnekjøttet og de minste gavene blir også med i kofferten, forteller Siril.

Avgjørelsen ble tatt etter at den heller tragiske trønderske sommeren var over.

– Det ble absolutt ikke nok badeliv i sommer, så da sjekket vi antall helligdager rundt jul, og det falt seg naturlig å velge dette tidspunktet da vi ikke hadde igjen noe særlig med ferie.

Flere reiser sydover

Marie-Anne Zachrisson

Salgs- og driftsdirektør hos Ving, Marie-Anne Zachrisson, sier antall barnefamilier som tilbringer juleferien i utlandet, stadig øker.

Foto: Ving
Ørnulf Hodne

Forsker og forfatter Ørnulf Hodne tror bedre økonomi er mye av grunnen til at julefeiringa blant nordmenn forandrer seg.

Foto: Pressebilde/UiO

År etter år velger stadig flere nordmenn å feire jula i utlandet. I år er pågangen enda større enn tidligere.

Tall fra noen av landets største reisebyrå viser at stadig flere nordmenn bytter ut findressen med badebuksa og drar til utlandet for å feire jul.

Rundt 300.000 personer reiser i år utenlands i forbindelse med ferien. Solhunger, men også mange fridager i julehøytiden og sterk krone, driver oss ut av Norge, viser tall fra selskapet Virke.

Basert på omsetningstall fra selskapets medlemsbedrifter slår de fast at veksten i reiseaktiviteten er omtrent 7 prosent for førjulsreisende og nesten 5 prosent for dem som velger å tilbringe jule- og nyttårsdager i et annet land.

– Kanariøyene er favoritten

Det å ta juleferien utenfor Norge har vært en tendens siden finanskriseåret 2008. Den gang var det omkring 230.000 som dro utenlands i forbindelse med jula.

– Åtte av ti desemberreiser er allerede solgt hos Star Tour. Etter at sommeren regnet bort her hjemme, merker vi stor etterspørsel etter vinterreiser. Nordmenn som knapt fikk se sola i sommer vil nå sikre seg en uke eller to under palmene, og gjerne i juleferien, sier Kirsti Irgens Ertsås, informasjonsrådgiver hos selskapet.

Selv om stadig flere nordmenn velger mer eksotiske reisemål i julemåneden, som blant annet Mexico og Thailand, er likevel Kanariøyene mest populær, bekrefter Ertsås.

– Større pågang i år

Også i Ving kan de bekrefte den økende interressen for å feire jula utenfor Norge.

– Det er alltid populært å reise bort i julefeiren, men i år har vi sett at pågangen har vært større enn tidligere, sier salgs- og driftsdirektør hos Ving, Marie-Anne Zachrisson til NRK.no.

I år er det spesielt barnefamiliene som pakker koffertene og reiser.

– Det er klart flere familier med barn som reiser i juleukene i år, mye på grunn av den lange ferien, sier Zachrisson.

(Saken fortsetter under bildet)

Kø på Gardermoen

Mange velger å reise fra Norge for å tilbringe jula andre steder i verden.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Vil savne skiturene i romjula

Familien fra Trondheim er altså langt fra alene om å trekke mot sørligere strøk nå som kulda setter inn her nord.

Men Siril, Kristian og Mie tenker likevel å bruke tida hjemme godt før avreise.

– Vi tenker ikke så mye på hvordan vi skal feire julaften, men mer hvordan vi må utnytte førjulstiden. Det er litt godt å vite at vi ikke trenger å spare noe, og heller ikke bekymre oss over at jula starter for tidlig. Bortsett fra skiturene i romjula så blir nok Spania et godt alternativ, sier Siril.

– Tradisjonene forandrer seg

Forbereder julefeiring

Hjemme hos Siril, Mie pg Kristian er deler av juleforberedelsene allerede unnagjort.

Foto: Privat

Forsker og forfatter Ørnulf Hodne har blant annet skrevet en bok om tradisjoner rundt en høytid. Han sier den norske juleferinga har vært i forandring siden 1960-tallet.

Det at folk velger å reise til utlandet i jula er en del av denne forandringa, mener Hodne.

– Folk får stadig bedre økonomi, og det er nok mye av grunnen til at folk velger å legge juleferien til utlandet. Mange drar nok for å oppleve ei annerledes feiring, mens andre drar fordi de ikke orker alt stresset rundt høytida, sier han.

– Hva betyr denne forandringa for de norske juletradisjonene?

– Jeg tror at folk tar med seg verdiene og skikkene selv om de forlater landet. Selv om de pakker kofferten og reiser, så betyr det jo ikke at de bare dropper alt som har med jula å gjøre. Men på en annen side så kan dette være et tegn på at folk er litt lei av den norske julefeiringa. Mange føler nok et stort press med gaver og stell hjemme i denne perioden. Jeg tror komersialiseringa er med på å ødelegge litt av julegleden blant folk, sier forskeren.

Ulike årsaker

Hodne mener også at det er forskjellige typer folk som velger å feriere på litt mer utradisjonelle måter.

– Det er jo ikke bare utlandet som lokker. Flere feirer jul på hotell, i hytter og andre steder. Noen synes vel at forandring fryder, mens andre vil vekk fra stress og mas, sier han.

– Den tredje sorten mennesker som velger en slik løsning er kanskje de mer ensomme. Det er jo en ny tradisjon dette med at folk kan møtes til en felles julefeiring, for eksempel på hurtigruta. Dette var jo ikke vanlig for noen år tilbake, sier Hodne.

1 av 5 vil ha sydenjul

Tredjeklassingene ved Berg skole i Trondheim er skjønt enige om at det beste med jula er gaver, familie, mat og godteri. Men bare Julia Dahl Eriksen svarer ja på spørsmålet om hvem som kunne tenke seg å feire jula i syden.

– Ja, jeg er vant til å være der, så det kunne jeg tenke meg, sier hun.

Eirik Figenschou og Waldemar Sarheim Anthun er begge enige om at ei julefeiring hjemme i Norge er bedre.

– I syden er det ikke noe snø, og det er viktig. Jeg vil leike snøballkrig, sier Waldemar.

– Dessuten så er jo ikke slekta i syden, så det blir litt kjedelig, sier Eirik.

(Saken fortsetter under videoen)

Barn om julefeiring i syden

VIDEO: Se om disse tredjeklassingene kunne tenkt seg å feire jula i utlandet.

– Handler om å være sammen

Anne Trine Kjørholt, førsteamanuensis ved Norsk senter for barneforskning og barnekultur, sier jula er ei viktig tid for mange barn.

– Det handler først og fremst om at voksne har fritid og mer tid til å være sammen med barna. Om de velger å feire jula hjemme eller i utlandet tror jeg ikke spiller en kjempestor rolle så lenge barna har det bra, sier hun.

Men Kjørholt påpeker at tradisjoner og mønster likevel er viktig for både barn og voksne.

– Det er jo noe spesielt med julefeiringa og de ritualene som følger med. Dette gir mening både for barn og voksne. Det og for eksempel se den samme filmen hver jul eller å bruke den samme adventskalenderen hvert år, er verdifullt.

– Hvem tar valget?

Hun tror likevel ikke at barn vil reagere negativt på å feire jula i utradisjonelle omgivelser.

– Mange kan oppleve meningsfylte ferier i syden. Ofte reiser man på slike turer sammen som en storfamilie, og da skaper man minner og opplevelser selv om de kan skille seg litt ut fra feiringa hjemme, sier Kjørholt.

– Men ett av de mest interessante spørsmålene er jo hva barna selv synes, har de sammen med foreldrene tatt valget om å feire en annerledes jul, spør hun.

– Nissen kommer

Hos Siril, Kristian og Mie har avgjørelsen om å reise bort i jula blitt tatt i fellesskap. Mamma Siril er ikke bekymra for at Mie skal gå glipp av noe.

– Nei, hun gleder seg veldig til å bade igjen. Hun har vært på Gran Canaria tidligere og har gode minner derfra.

– Hva med nissen?

– Nissen kommer helt sikkert i en eller annen form. Tror det er viktig for at opplevelsen skal bli en suksess. Dessuten skal vi feire sammen med Mies besteforeldre, sier hun.

Feirer jula på Gran Canaria

For mange frister palmesus og late dager under parasollen mer enn vinterkalde juledager hjemme i Norge.

Foto: Joakim Boren/Ving / 4