– Jo, det ble ei fin plate

Åge Aleksandersen er fornøyd med den nye plata, Furet værbitt. Her er det mer sang og mindre roping. Her er den norske hverdagen.

Åge Aleksandersen

Et liv som musiker her satt spor, og Åge trives, blid og kjeftende.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Åge Aleksandersen

Turer er viktige, ikke minst for helsa, men også for å pønske på nye sanger.

Foto: Erland Knutsen / NRK
Åge Aleksandersen

Åge innrømmer at produsenten plaget ham med å kreve bedre sang, men i ettertid ser Åge at det var en plan med det hele.

Foto: Erland Knutsen / NRK
Åge Aleksandersen

Det er mye å fortelle om i sangene til Åge og nå skal det fortelles også på turne.

Foto: Erland Knutsen / NRK
Åge Aleksandersen

Min sykejournal får du aldri. Jeg ser ingen grunn til å levere ut privatlivet, sier Åge.

Foto: Erland Knutsen / NRK
Åge Aleksandersen

Turnelivet kan være heftig, men konsertene er meninga med alt.

Foto: Erland Knutsen / NRK

– Rundt meg der jeg bor, i denne byen og i dette landet foregår det fineste, det flotteste.Her har folk det fælt. Her blir man født. Her dør man. Jeg er veldig betatt av det såkalt vanlige. Det er der jeg finner grunnlaget for de fleste sangene mine. Jeg har ikke tru på figurer som suser gjennom livet uten skrubbsår, sier Åge Aleksandersen.

Noen sår

Skrubbsår har han noe av selv også. Blant dem et oppslag i VG om at han hadde vært alvorlig syk. Det likte han heller dårlig. Ikke bare fordi det handlet om Åge og et privatliv han vil ha i fred.

Han opplever det som pinlig å bli brettet ut på forsidene når verden brenner, når det er nok av viktige ting å bry seg om.

– Det sier kanskje mer om hvordan journalistikken har forandret seg, sier han.

Endringer i livet

– Jeg har levd et liv og det gir erfaringer, sier han.

Og utfordringer. På turneen i 2009 skjedde det noe vesentlig. Det har ingen ting med sykdom å gjøre. Kanskje litt med alder.

– Det hadde vært mange turneer og et travelt liv. Plutselig oppdaget jeg at de var vanskelig å henge på fysisk. Jeg følte meg ekkelt gammel, med mye flesk å dra på. Jeg innså at jeg måtte gjøre noe om jeg skulle fortsette med dette som jeg er så glad i og ta et grep i respekt for dem som betaler for å høre på oss.

Dommens dag

En bestemmelse er en bestemmelse. Litt tøyelig, men dog. Åge avgjorde at han skulle gå ned et visst antall kilo på et år eller et og et halvt. Og når vektmålet var passert skulle han slutte å røyke.

– Men når det nærmet seg dommens dag, åt jeg meg opp litt igjen. Det å være avhengig av røyk var fæle greier. Jeg styrte litt selv da, men når jeg passerte 10 kilo sluttet jeg å røyke.

Nå er formen er bedre, langt bedre. Han går turer og dreier det seg om springing også. Dette kan kombineres med å pønske på nye sanger.

– Men jeg spiser og drikker fortsatt med begge hendene.

Det ble nye farger

Plata, eller CD-en, ble som han hadde håpet, og kanskje noe mer. Han er ikke helt komfortabel med å bruke store ord.

– Men den ble fin da, sier han.

Bak det utsagnet ligger mye arbeid og på nye måter.
Det vanlige har vært at han har sungent inn sangene selv og send fra seg lydfila. Det gjorde han denne gangen også. Det var vel og bra, bemerket produsent, Kåre Vestrheim. Men det kan bli bedre.

Tøft nok

Men selvvalgt. Åge hadde bestemt seg for å hyre inn en produsent som kunne pirke borti Sambandets måte å gjøre tingene på. Så det ble Oslo-tur.

– Jeg dro med mot i brystet og mente dette kom til å gå raskt. Så raskt gikk det ikke. Og noe har skjedd med resultatet. Mer musikk, flere farger, mindre roping, medgir Åge.

– Jeg innrømmer at han plaget meg. Jeg er sjenert med dette med synginga. Jeg føler at det er en utlevering, men Kåre gjorde meg trygg og jobbet mye slik at det ble artig. Jeg er kjempefornøyd, sier Åge.

Turne er livet

Han gleder seg til turneen. For det er det som er livet. Verken mer eller mindre. Utfordringa denne gangen er å lage konsertversjoner av låtene etterpå. Det har vært lettere før, de platene ble laget mer som konsertopptak.

Furet værbitt er mer en ren plateutgivelse. Og tittelen, den er inspirert av et foto, tatt på badet, et morgenansikt preget av liv og lære.

– Hensikten med alt, det er konsertene, turneen, sier Åge med mer enn et snev av lengsel i blikket.

Stor på facebook

At Åge Aleksandersen er populær, er det liten tvil om, men han er bortimot overrasket selv år han kan telle bortimot 6,5 millioner besøk på facebook-sida si på litt over et år.

Og mer enn 24.000 innlegg krever sitt. Men Åge er innom hver dag og skriver litt. Svarer på spørsmål og legger ut et videoklipp hver eneste måned.

– Det skal vi fortsette med i fire år framover, sier han.