– Jimi Hendrix er drivkrafta

Hun begynte som 12-åring, fikk tatovert Jimi Hendrix på armen og reiser nå rundt i Europa med sin venstrehendt gitar. Christina Skjølberg er ikke som alle andre.

Christina Lorentzen Skjølberg

Christina Skjølberg slipper å låne ut alle gitarene sine. De er spesialbygd til hennes spesielle spillestil.

Foto: Hubert Nowak

–Jeg tenkte lenge på ei tatovering, og da måtte det bli Jimi Hendrix. Han har vært idolet mitt siden jeg var 11 og kommer alltid til å være det.

Christina Skjølberg er født i 1977 og vokste opp i det lille øysamfunnet Smøla på nordvestlandet. Allerede i ung alder begynte hun å spille gitar, men det skulle gå mange år før hun debuterte med egen plate. Hun vil ikke snakke om alder, for henne har alder ingen betydning og fastholder at musikk kan fremføres hele livet.

«Come and get it»

Christina Skjølberg

Skjølberg ser fram til konserten i Trondheim. Selv om hun har bodd der nesten ett år har hun kun opptrådt en gang i byen.

Foto: Roar Strøm / NRK

Debutplata «Come and get it" ble sluppet i 2014. Da var Christina en etablert artist med mange spilleoppdrag bak seg. Med plateslippet utvidet horisonten seg, og flere ville se og høre den venstrevendte gitaristen spille i levende live.

–Det har gått veldig bra. Jeg var mye i Europa i fjor da platen kom, og spesielt Tyskland ble platen godt mottatt. Nå er jeg i gang med et nytt album.

I mai skal hun tilbake for å spille flere konserter. Men først står Nidaros bluesfestival i Trondheim for tur.

Hendrix, Purple og Zeppelin

Christina Skjølberg

Det kan gå heftig for seg, og spillegleden er synlig. Lørdag spiller hun på Nidaros bluesfestival i Trondheim.

Foto: Bjørn Hanssen

Skjølberg studerte ett år på Trøndertun folkehøgskole som ligger i Melhus kommune rett sør for Trondheim. Skolen er kjent som storleverandør av elever til Paul McCartney skolen LIPA (The Liverpool Institute for Performing Arts). Selv om hun var "trønder" i ett snaut år har hun knapt spilt i Trondheim før konserten den 25. april.

-Jeg henger nok endel tilbake til 70-tallet. Jeg er inspirert av Jimi Hendrix, Deep Purple, Led Zeppelin og den stilen der, men hjertet mitt ligger nok i bluesen som jeg har sterke følelser for.

Det er flere likheter mellom Hendrix og Skjølberg. Hun er venstrehendt gitarist som Hendrix, og bandstrukturen er den samme med bass og trommer i tillegg til rocka gitarspill og vokal. Christina synes det er greit å være venstrehendt, og det gjør det hele mer komplisert. For det er ikke bare å låne seg en gitar når det trengs. Gitarene må spesialbestilles fra fabrikk, men plusset er at hun slipper at alle skal låne gitarene hennes.

–Hun gir bakoversveis

Bluesgitarist Christina Skjølberg

De som har sett Christina Skjølberg opplever en artist som virkelig lever ut på scenen. Skjølberg er nå i gang med sitt andre album.

Foto: Svein Erik Hagen

Når lysene senker seg vil lokalet være fullt med et forventningsfullt publikum. Festivallleder Jan Engen har selv sett Skjølberg på scenen.

–Hun en dyktig gitarist og kvinne. De er det ikke så mange av i Norge, og hun er en lovende artist. Hun har jo spilt på klubber i mange år, og der hun har spilt så har hun jo alltid fått kjemperespons. Tøft gitarspill kombinert med sceneutstråling så blir dette en sterk opplevelse for trønderne, tror Engen.