NRK Meny
Normal

– Jeg vil at vi skal få ei framtid i Norge

I dag starter ankesaken for de sju søstrene, som i 2013 ble kastet ut av Norge etter å ha bodd i Namsos i nærmere ni år. De har allerede tapt i Oslo tingrett, og nå prøver familien saken for Lagmannsretten.

Familien-Al Zanghari i Irbid, Jordan

Familien-Al Zanghari i Irbid i Jordan. Der har de bodd siden utkastelsen i 2013.

Foto: Morten Andersen / NRK

Siden utkastelsen i 2013 har familien bodd i en flyktningeleir på grensa til Syria, og en støttegruppe her hjemme jobber hardt for at de skal få flytte tilbake hit.

Liv Aalberg var læreren til barna og Solveig Estil Moen var mor til en av elevene i klassen til Bayan, en av de syv søstrene fra Namsos.

– Vi vet jo hvor trist og hvor håpløst det føltes da de tapte i tingretten. Vi er veldig redd for samme utfall, men vi har stor tro på at det til slutt skal ende bra, sier Moen til NRK.

– Barna skal ha egne rettigheter

En av grunnene til at familien ble kastet ut av Norge er at familien har bodd her lenge uten oppholdstillatelse. I tillegg oppga faren uriktige opplysninger da han først kom til landet. Han sa at han var statsløs palestiner, men i virkeligheten var han fra Jordan. Men Aalberg mener at retten ikke bør legge vekt på det.

– Jeg kan ikke si at jeg ikke ville gjort det samme, dersom det hadde stått om å skape et bedre liv for barna mine. Det som betyr noe i denne saken, er at ungene skal ha egne rettigheter i forhold til barnekonvensjonen og det at de har bodd i Norge i nesten ti år, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under):

Gå til forsiden

De sju søstrene fra Jordan og Namsos

Bayan Mohammed (11)

De sju søstrene fra Jordan og Namsos

8 bilder

  Har mistet håpet

  Mona Jordan

  Mona Al Zanghari håper familien får komme tilbake til Norge.

  Foto: Morten Andersen / NRK

  17 år gamle Mona Al Zanghari forteller på telefon fra Jordan at de er redd for hva ufallet av ankesaken blir.

  – Vi mistet litt håpet da vi tapte i retten i fjor, men det er veldig viktig for oss å få komme tilbake til Norge. Jeg skal jo fortsette utdanninga mi og søstrene mine må gå på skole, det har de ikke mulighet til i Jordan. Jeg vil at vi skal få ei framtid i Norge, sier Mona til NRK.

  Statens advokat, Christian Galtung, forteller at det er en vanskelig avveining i denne saken, blant annet om hensynet til barna og man skal premiere asylsøkere som oppgir falsk identitet. Utover det ønsker ikke advokaten å kommentere saken før den går i retten.

  Video fra Trøndelag

  Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
  Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
  Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal