NRK Meny
Normal

Hun var tett på Åge Aleksandersen i tre år

Aldri før har en fotograf kommet så nær Åge Aleksandersen. Marthe Amanda Vannebo lanserer nå en fotobok om trønderrockeren.

Kan ikke fordra å bli fotografert

Kan ikke fordra å bli fotografert.

Hun har stått fremst på over 100 konserter med trønderrockeren Åge Aleksandersen. I tre år har hun dokumentert livet til musikeren, både av og på scenen. Resultatet blir fotoboken «Hjemløs».

– Det er ingen tvil om at det er viktig norsk samtidshistorie jeg har dokumentert. og ikke minst, viktig norsk musikkhistorie. Jeg er den eneste som har disse bildene, sier fotograf Marthe Amanda Vannebo.

Alt om: Åge Aleksandersen (NRK Trøndelag)

Snill gutt

Det var ingen selvfølge at fotoboka ble til. Åge Aleksandersen sier i et intervju med NRK at han hater å bli tatt bilde av. Likevel slapp han Marthe inn i varmen.

– Selv om jeg har fått et «snill gutt»-stempel av pressefotografer, kan jeg ikke fordra å bli tatt bilde av. Men jeg skjønte fort at hensikten til Marte var god, samtidig som jeg så bildene og synes de var gode, sier Aleksandersen.

Marte kom på ideen om å lage boka da hun skjønte at interessen hennes for musikk ble best formidlet gjennom fotografiet.

– Jeg forstod at jeg aldri kom til å spille i noe band. Da kunne jeg like gjerne ta bilder av dem som gjorde det, smiler hun.

Fotobok om Åge Aleksandersen

– Jeg fikk en helt spesiell mulighet som ingen hadde gjort før meg, sier Amanda Vannebo.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Forsiktig fram

Det var ikke et enkelt prosjekt Marte hadde tatt på seg. I starten var hun redd for å tråkke noen på tærne.

– Jeg var veldig på avstand og var livredd for å gå i veien for noen. Jeg ville ikke at de skulle oppfatte meg som plagsom, sier hun.

Aleksandersen sier til NRK at noe merkelig skjedde etter en stund med Marte på lasset.

– Vi slutter å legge merke at hun er til stede. Hun blir på en måte en del av oss, der hun går og knipser bilder, sier han.

Aleksandersen mener at Marthe har klart å komme seg inn i livene til både han og bandet på en spesiell måte.

Norsk samtidshistorie

Boka dokumenterer hverdagen til trønderrockerne – på scenen, i studio, på veien og bak kulissene.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Nå slippes boka

I dag er årevis med arbeid over for Marthe. Fotoboka om Åge og Sambandet inneholder en historie som aldri før er dokumentert. Marthe sier til NRK at hun tror fansen får en opplevelse de aldri før har fått hvis de plukker opp boka.

– Åge skriver selv bildeteksten og det er en svært personlig ting for ham. Jeg tror boka har mange fine historier og øyeblikk som ingen før har sett. Jeg håper at folk kan få se en litt annen side av Åge med denne boka, sier hun.

Boka dokumenterer hverdagen til trønderrockerne – på scenen, i studio, på veien og bak kulissene. Marte sier det var viktig for henne å fullføre boka.

– Jeg fikk en helt spesiell mulighet som ingen hadde gjort før meg. Det var meningsfylt arbeid, avslutter Marthe, som nå er spent på hvordan boka blir tatt imot.