– Jeg var ikke forberedt på at det var så ille

Vilde Ingstad (23) reiste til Lesvos for å hjelpe flyktningene på øya. Hun forteller om ei uke med sterke inntrykk.

Flyktninger

Vilde Ingstad ble møtt av mange sterke inntrykk da hun kom til Lesvos for å hjelpe flyktninger. Her er noen som prøver å få sove i den intense varmen.

Foto: Vilde Ingstad / Privat

Det var etter og ha sett NRKs magasinreportasje om flyktningene på Lesvos at Vilde Ingstad bestemte seg ned til Lesvos og byen Molyvos i Hellas og hjelpe til.

– Det er ikke mulig å forberede seg på hva du kommer til å se og hva som møter deg. Jeg var ikke forberedt på at det var så ille og det var veldig tøft og, forteller 23-åringen.

Det var Stjørdalens Blad som først fortalte historien om Vilde.

Ikke noe mottaksapparat

23-åringen møtte en liten gruppe med uorganiserte frivillige som hjelper folk i et veikryss 70 kilometer fra øyas hovedstad Molyvos.

Mange flyktninger på Lesvos

Flere hundre flyktninger søker flyktninger i strandkanten.

Foto: Vilde Ingstad / NRK

–Vi var fire frivillige ungdommer som kom til en parkeringsplass og møtte 400 mennesker som alle ventet på å få hjelp. Jeg var der i en uke, da jobba jeg konstant, hadde tre timer med søvn om natta og sto opp tidlig, forteller Ingstad.

– Mange var veldig skremt, og visste ikke hvor de var og hvor de skulle. Vi måtte bare forteller dem at de kanskje måtte belage seg på å sove på en parkeringsplass uten toaletter. I tillegg var det så mange unger der og det var vanskelig når sultne barn kom og nappet i deg og du måtte si at du ikke hadde noe mer mat til dem, forteller Ingstad.

LES: Ber om nødevakuering på Lesvos

Ikke noe koordinert hjelpeinnsats

Flyktninger på Lesvos

Flere av flyktningene må sove i veikanten i svært høy temperatur.

Foto: Vilde Ingstad / NRK

Lesvos har ikke noe mottaksapparat og flyktningene blir sittende og vente på å bli registrert før de får reise videre til det greske fastlandet. På dagen kan temperaturen komme opp mot 30 grader. Mye av arbeidet Vilde bidro med var å sørge for at flyktningene fikk mat.

– Vi pakket full bilen med frokost, lunsj eller middag. Så var det å få de til å sette seg ned og vente på at vi delte ut mat. Deretter måtte vi fordele de i grupper slik at vi kunne sette dem på busser inn til hovedstaden, forteller hun.

LES: Politiet brukte køller mot flyktninger

– Ekstremt mange melder seg

Hjelper flyktninger på Lesvos

Vilde Ingstad med flyktninger på øya Lesvos i Hellas

Foto: Vilde Ingstad / Privat

Stadig flere vil gjøre som Ingstad, forteller Trude Jacobsen, som står bak Facebook-gruppa Dråpen i havet, som på kort tid har fått over 22.000 medlemmer og en rekke lokale undergrupper.

– Det er ekstremt mange som nå melder seg og sier at de har lyst til å reise ned. Vi setter dem i kontakt med hverandre, sier Jacobsen til NTB.

Vilde synes det er flott at så mange engasjerer seg.

–​ Det er veldig flott å se engasjementet som nå har oppstått og alle som ønsker å hjelpe og bidra med det de kan, sier Ingstad.

Laster kart, vennligst vent...