NRK Meny
Normal

– Jeg tror det blir en sterk opplevelse

På fredag starter AUFs sommerleir. For noen blir dette deres første møte med Utøya.

Utøya sett fra vannet

I dag kommer AUFere fra hele landet til Utøya for å delta på årets sommerleir.

Foto: Helge Carlsen / NRK

For første gang siden terrorangrepet 22. juli er det klart for AUFs sommerleir på Utøya. Over 1000 ungdommer har meldt seg på årets leir, dette er rekord.

AUF har hele tiden hevdet at de skal ta Utøya tilbake og fredag skjer det. For mange vil dette bringe tilbake både gode og vonde minner og for noen, helt nye.

Annette Skavhaug

Annette Skavhaug mener det er riktig og viktig at AUF tar tilbake Utøya.

Foto: Privat

Av de over 1000 påmeldte er 81 ungdommer trøndere. For to av dem blir dette første tur på AUFs sommerleir.

– Jeg tror det blir en sterk opplevelse, men det er riktig og viktig. Også med tanke på de vi mistet 22. juli er det viktig å vise at vi tar deres engasjement videre. Vi må holde liv i det og da er det viktig at vi drar tilbake i år, forteller Annette Skavhaug.

Hun har vært medlem i AUF noen år, men ble først aktiv i fjor.

– Jeg har alltid vært interessert i politikk, men aldri hatt noe ordentlig ståsted. Så jeg ønsket å lære mer og undersøkte derfor alle ungdomspartiene og fant ut at AUF var de jeg var mest enige med.

En ny start

Muzaffer Kara

Muzaffer Kara har vært aktiv i AUF lenge og ser frem til sommerleiren.

Foto: Privat

– Jeg har alltid vært enig med Arbeiderpartiet og sosialdemokratiet og vært engasjert i politikk gjennom elevrådsarbeid på skolen og ungdommens bystyre i Trondheim, men etter 22. juli fikk jeg det sparket jeg trengte for å virkelig komme i gang, forteller Muzaffer Kara.

Kara meldte seg inn i AUF i august 2011 og har vært aktiv siden. Han har høye forventninger til årets leir.

– Sommerleir i AUF betyr jo veldig mye. Det kommer nok til å være veldig vanskelig for mange, men også veldig godt for mange. Det er jo på mange måter en ny start, men likevel ikke siden Utøya har holdt seg i over 50 år.

Skyhøye forventninger

Leder for AUF Trondheim, Julie Hole ser frem til å ta tilbake Utøya.

Julie Hole

Julie Hole er klar for å vise at AUF er tilbake.

Foto: Privat

– Nå har vi vært to år på Gulsrud, det er liksom hytta vår og nå skal vi endelig hjem. Utøya er et sted hvor generasjoner før oss har diskutert store og små saker rundt leirbålet. Det kommer til å bli veldig fint å komme tilbake, både for å minnes de vi mistet og for å vise at AUF tilbake og ingen skal knekke oss.

Til tross for vonde år holder AUF positiviteten oppe.

– Jeg ønsker å møte andre engasjerte ungdommer fra hele landet og sammen diskutere politikk for hvordan vi kan gjøre Norge bedre. Jeg har skyhøye forventninger. Det kommer til å bli veldig sterkt, men også veldig flott. Det blir nok en fantastisk leir, avslutter Skavhaug.