NRK Meny
Normal

– Jeg ser ikke mørkt på ting lenge

Det gamle bakeriet i Sørli renskes for utstyr og slaktes av Orkla, men 500 meter unna reiser lefsegründer John Helge Inderdal sitt nye drømmebakeri.

Nå reises Drømmebakeriet i Sørli

Jon Helge Inderdal bygger Drømmebakeriet

– Det er flere som har sagt at dersom jeg hugger av meg tommelen så er de sikker på at den gror ut igjen, smiler lefsegründer Jon Helge Inderdal fra Sørli.

Lierne gikk inn i ei mørk tid etter at Orkla la ned bakeriet som var hjørnesteinsbedrifta i kommunen. Nå ser imidlertid alt mye lysere ut igjen, takket være en gründer som aldri gir opp.

Vemodig og trist

Det var Liernes største arbeidsplass. Nå er innmaten i lefsebakeriet revet ut, og et tomt bygg står tilbake der 125 ansatte en gang jobbet.

- Det er vemodig og trist, og ikke det vi forventet da vi solgte dette til Rieber & Søn i 2011, sier Inderdal. Historien om overtakelsen av Orkla og nedleggelse av hjørnesteinsbedriften er godt kjent.

Men lefsegrunderen er ikke den som gir opp. 500 meter unna den gamle fabrikken reiser det seg nå et nytt bygg i været. 3000 kvadratmeter drømmebakeri midt inne i skogen i Sørli.

Tror ikke det de ser

– Det er mange som kommer hit og ikke finner plassen i ødemarka, og som får seg et sjokk. De tror ikke det er mulig å bygge noe slikt ute i skogen. Det sier Rune Mikal Moen som er medeier i Drømmebakeriet.

Drømmebakeriet

Drømmebakeriet i Sørli bygges

Foto: Kjartan Trana / NRK

Lokale entrepenører sammarbeider med internasjonale eksperter og monterer utstyr for mer enn 40 millioner kroner i den nye fabrikken. Det er hektisk aktivitet nå, for allerede til nyttår skal Drømmebakeriet produsere lefser og kaker til markedet.

– Dere vil kjenne igjen noe av det vi skal levere, men det kommer også nye produkter, smiler lefsekongen lurt.

Bygger for framtida

Jon Helge Inderdal reiser bygget på egen tomt, i sammarbeid med kommune og fylkeskommune. Veggene males ikke, for ytterveggene kan snart bli revet.

– Vi bygger denne gangen for å vokse og har ambisjon om å skaff arbeidsplassene tilbake, sier han mens han kikker ned på det gamle bakeriet.

– Faktisk ligger det i kortene at jeg skal leie de gamle lokalene for å starte fiskeoppdrett der nede til neste år. Jeg tror nok mange av de som jobbet hos meg tidligere skal få tilbake jobben, smiler Inderdal.