Hopp til innhold

– Jeg ser frem til å bade i isvann

De amerikanske soldatene ser frem til å begynne treningen i det norske vinterklimaet.

US Marines Værnes

Jason Graff kom til Værnes fra Nord-Carolina mandag morgen.

Foto: Lars Erik Skjærseth

– Det er utrolig vakkert her. Det var det første som slo meg da vi kom inn med flyet. Det norske landskapet er virkelig unikt, sier soldat Jason Graff.

Sammen med rundt 240 andre soldater kom han med flyet på Værnes, mandag formiddag. Flyet landet noen minutter forsinket, og ble mottatt av et stort pressekorps.

Dro fra sommervarme

US Marines

Full matssal på Værnes når 240 soldater skal ha frokost.

Foto: Lars Erik Skjærseth

Soldatene kommer fra Camp Lejune i Nord-Carolina, hvor både klima og temperatur er en helt annen enn i Norge.

– Det var 18 grader da vi dro fra USA, men her er det isende kaldt, sier Graff med et smil.

For til tross for kulden ser amerikaneren frem til å begynne treningen i norsk natur.

– Jeg har ikke trent i kalde områder på veldig lenge. Jeg ser frem til å bade i isvann og til å bli bedre kjent med de norske soldatene, sier Graff.

Fullt kjør på kjøkkenet

US marines til Værnes

Kjøkkensjef Gunni Svee på Værnes Garnison, Stjørdal.

Foto: Lars Erik Skjærseth

Etter en lang reise over Atlanteren, sto matservering høyt på prioriteringslisten, da soldatene kom frem til leiren. Kjøkkensjef Gunni Svee har ansatt åtte nye kokker før soldatenes innrykk.

– Vi har lagt om arbeidsplaner, for nå skal vi ha åpent fra tidlig morgen, til sen kveld. Åtte nye kokker skal hjelpe til å dekke opp dagen, så vi kan holde tre måltider hver dag. Vi er spente på hvordan vi skal klare å håndtere dette. Det blir spennende, sier Svee.

Og når man skal servere opp mot 300 amerikanere er det også noen små endringer som må til på selve menyen.

– Amerikanerne er glad i proteinrik mat, så til frokost prøver vi å servere mye egg, bønner, bacon og amerikanske pannekaker. Det er i alle fall ting vi vet de liker og som vi kan forsvare ernæringsmessig. De liker også mye fritert, men erfaringsmessig, ser vi at de spiser mye av det vi vanligvis lager, sier Svee.

Soldatene skal ​i første omgang delta i rotasjonsbasert trening i seks måneder, etter at regjeringen i oktober sa ja til å la de amerikanske soldatene etablere en styrke i Norge. Dette er en prøveordning, heter det i en pressemelding fra Forsvaret.

Omdiskutert militærbesøk

Demonstranter på Værnes

Allerede før ankomst, mandag formiddag, var en håndfull demonstranter på plass.

Foto: Lars Erik Skjærseth

Flere har reagert sterkt på stasjoneringen av amerikanerne, og enkelte mener det rett og slett er farlig for Stjørdal og Norge med tanke på forholdet til Russland.

– Vi er her for å protestere mot at Norge bidrar til å bygge opp spenning og en mer utrygg verden, sier Jens Frøset, en av et titalls demonstranter som møtte opp på Værnes mandag.

Russerne har også reagert kraftig. I oktober sa pressetalskvinne i russisk UD, Maria Zakharova til NRK at dette ikke kommer til å forbedre forholdet mellom Russland og Norge.

Hovedstyrken i Marine Rotation Force Europe har landet på trøndersk jord.