NRK Meny
Normal

– Jeg må innrømme at jeg har litt panikk

May-Britt og Edvard Moser ser frem til å fortelle om sin forskning under oppholdet i Stockholm. May-Britt har derimot litt panikk for at de skal sitte stille i fire timer under Nobelbanketten.

Nobelprisvinnerne,ekteparet Moser, er på vei til Stockholm

Se intervju med May-Britt og Edvard om forberedelsene til Stockholm-reisen.

Moser
Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Den 6. oktober ble det kjent at May-Britt og Edvard tildeles nobelprisen i medisin for sin forskning på hjernens posisjoneringssystem. Siden har det vært et voldsomt trykk rundt ekteparet, og mindre blir det ikke når de drar til Stockholm for å motta selve prisen. May-Britt begynner å kjenne på nervene.

Håper de får sitte med kongelige

Paret skal bo på femstjernershotellet Grand Hotel Stockholm. De får da en personlig assistent som også vil fungere som May-Britt og Edvards livvakt under oppholdet.

– Jeg trenger en assistent som kan følge med på hvor vi skal være til hvilket tidspunkt. Det er jo 17 arrangement på ei uke, sier May-Britt til NRK.

Hovedarrangementet på reisen er Nobelbanketten den 10. desember hvor paret skal motta prisen for sitt arbeid. Middagen er veldig formell, og arrangørene ser helst ikke at deltakerne går på do under den. Det er heller ikke lov til å danse eller rekke hendene i været.

– Det er jo fire timer, så jeg må innrømme at jeg har litt panikk. Jeg kommer sikkert til å bli rastløs, sier May-Britt.

Edvard på sin side er spent på hvem de får sitte sammen med.

– Det hadde vært kult å sitte sammen med de kongelige, sier han.

Skal ha en "svært uvanlig avslutning"

May-Britt og Edvard Moser

May-Britt og Edvard Moser må bytte ut laboratoriefrakken og joggeskoene med mørk dress og pene kjoler når det er nobeluke i Stockholm

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Det paret gleder seg mest til er derimot ikke banketten, men nobelforelesningen de skal holde. Den har de forberedt seg lenge til.

– Det er en unik mulighet til å fortelle om vår forskning og formidle ting vi ikke har snakket om før, sier Edvard.

De har også lovet en "svært uvanlig avslutning" på forelesningen, som du kan følge live på www.ntnu.no og www.gemini.no søndag 7. desember kl. 13.00.

– Kan vi få ett lite hint på hva dette er?

Nei, dessverre, sier May-Britt.

Har ikke begynt å pakke

Selv om avreise kun er en dag unna, har ikke paret begynt pakkingen. De har derimot planene klare for hva de skal ha på seg.

– Jeg har fått en fantastisk kjole som jeg skal bruke under banketten, sier May-Britt.

For Edvard er valget enkelt.

– Han har jo bare ett valg. Det blir en dress, sier hun.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal
Femte året med spel i år