NRK Meny
Normal

– Jeg holder Rosenborg som favoritt

Ett svekket lag, en trener uten lisens og et Rosenborg i toppform gjør at Steaua Bucuresti er en liten underdog mot trønderne, mener fotballekspert.

Rosenborg

Alexander Søderlund og resten av Rosenborg er favoritter mot Steaua Bucuresti, mener Even Wergeland.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Steaua er Rosenborgs siste hinder før Europaliga-spill, og den første kampen spilles i Romania torsdag.

Fotballskribent Even Smith Wergeland tror Rbk er fullt i stand til å vinne.

– Jeg har sett mange andre si det er 50/50, men jeg vil si at Rosenborg har en fordel, sier Wergeland til NRK.

Even Smith Wergeland

Even Smith Wergeland er frilans fotballskribent

Foto: privat

– Rosenborg er i veldig god form nå og er midt i sesong, mens Steaua nettopp har begynt på sin og har hatt en dårlig åpning til dem å være, forteller Wergeland, som har skrevet mye for magasinet Josimar.

Treneren ikke på benken

Ett av Steauas største usikkerhetsmomenter er treneren, mener Wergeland. Mirel Matei Rădoi er en klubblegende etter sine år som spiller, men 34-åringen hadde ingen trenermeritter å vise til da han plutselig ble ansatt i juni i år.

Radoi

Mirel Matei Rădoi var en svært dyktig fotballspiller, men har ikke mye å vise til når det gjelder treneryrket. Her i kamp med franske Samir Nasri.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

– Rădoi har ikke engang fullført UEFA-lisensen. Når de spiller i Europa er det ikke formelt han som leder laget, men assistentreneren, forteller Wergeland.

Mangelen på godkjent UEFA-lisens gjør at Steaua-treneren ikke får sitte på benken mot Rbk, og at klubben må betale 50.000 euro i bot.

I tillegg har store deler av laget blitt skiftet ut siden seriegullet forrige sesong, blant andre kapteinen Cristian Tănase.

– På grunn av usikkerhetene rundt laget og treneren, i tillegg til at Rosenborg er i veldig bra form, holder jeg Rosenborg som en liten favoritt, sier Wergeland.

Eier i trøbbel

Steaua har i de siste årene hatt et frynsete rykte på seg når det gjelder klubbens økonomiske virksomhet. Wergeland tilskriver i stor grad dette eieren, George Becali.

– Becali har vært i den ene rettssaken etter den andre siden han tok over i 2003, han er litt Romanias Silvio Berlusconi.

George Becali

George Becali er eier av Steaua Bucuresti.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Becali ble i mai 2013 dømt til tre års fengsel for korrupsjon og maktmisbruk. I tillegg har den 57-årige politikeren blitt beskyldt for å være homofob, fremmedfiendtlig og antisemittisk.

Også Steaua som klubb har slitt med rasisme. Klubben har ved tre anledninger det siste året blitt straffet for rasistiske tilrop fra tribunen, blant annet fra hjemmekampen mot Strømsgodset sist sommer.

Fortsatt farlige

Selv om Wergeland holder Rosenborg som knepen favoritt, tror han ikke det blir en enkel oppgave for trønderne.

Pål-André Helland beskrev Steaua som «et lag i oppløsning». Det synes Wergeland er litt overdrevet.

– Han tenkte vel på alle de problemene de har, men det underlig å si når de har vunnet ligaen tre år på rad. De var et veldig sterkt lag i fjor, og i motsetning til Rosenborg har de vært i Champions League de siste årene.