– Jeg hadde håp helt til i dag

Ordfører i Lierne, Alf Robert Arvasli, hadde håp helt til i dag om at Orkla ville ønske å bevare lefsebakeriet i Lierne.

Alf Robert Arvasli, ordfører Lierne

Ordfører i Lierne, Alf Robert Arvasli, hadde trua helt til i dag på at Orkla ville la lefsebakeriet i Lierne bestå. Han tror folk nå trenger å gå gjennom en sorgreaksjon over vedtaket om nedleggelse.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Det var ei utrolig tragisk melding å få, det må jeg bare si, sier ordfører i Lierne, Alf Robert Arvasli.

I dag fikk folk i Lierne beskjeden om at hjørnesteinsbedriften i kommunen blir lagt ned, og at 85 personer mister jobben.

– Det er dramatisk for Lierne dette, det er det ingen tvil om, sier Arvasli.

Tirsdag var det styremøte i Orkla Foods for å avgjøre bakeriets fremtid. Tre løsningsalternativer har vært oppe til vurdering, der et av forslagene er å flytte virksomheten fra Lierne til enten Stranda eller Arna.

Kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods, Dag Olav Stokken, sier det har vært en veldig lang prosess.

– Avgjørelsen som har vært tøff å ta, men beslutningen er å avvikle virksomheten i Lierne og flytte lefseproduksjonen fortrinnsvis til Stranda.

Trodde ikke helt på nedlegging

Lierne kommune hadde så smått begynt på en omstillingsprosess i tilfelle Orkla valgte å legge ned bedriften i Lierne, men de trodde ikke helt det ville bli en realitet.

– Vi er allerede begynt å rigge oss for ei omstilling ut fra signaler som er gitt tidligere. Vi var forberedt på det. Men vi trodde og håpte at det skulle stoppe med det. Det ble ei nedleggelse og det var trasig å få den meldinga, sier Arvasli.

Han hadde håp og trua helt til det siste om at lefsebakeriet ville bestå.

– Jeg har hatt håp helt til det siste. Helt til i dag faktisk. Jeg trodde at vi skulle berge. Vi mener vi har fordeler som Orkla kunne dra nytte av i Lierne. Blant annet arbeidskraft, lojal arbeidskraft og lav arbeidsgiveravgift. Jeg hadde trodd de ville velge dette alternativet. Men slik ble det ikke, sier ordføreren.

Som å miste 12 000 arbeidsplasser

Ordføreren har tidligere sammenlignet det å miste 85 arbeidsplasser i Lierne med å miste 12 000 arbeidsplasser i Trondheim.

– Det vil ha store konsekvenser, større enn man har kjennskap til med overblikket i dag. For det vil ha store ringvirkninger for hele samfunnet, utenom bare de som er ansatt og jobber ved bakeriet i dag, sier Arvasli.

Han tror Lierne kan få problemer med å finne nytt arbeid til såpass mange personer.

– De som jobber der vil søke nytt arbeid. Næringslivet i Lierne i dag vil ikke klare hele denne arbeidsstokken. Selv om vi har lav arbeidsledighet, sier Arvasli.

– Når kan dere begynne å kommunisere optimisme?

– Jeg tror det er vanskelig å begynne å flagge optimisme de første dagene her. Vi trenger noen dagers sorgreaksjon først, så får vi se hva vi kan finne på, sier Arvasli.

I dag ble det klart av Lierne Bakeri blir lagt ned fra neste sommer. 85 personer mister jobben når lefseproduksjonen blir flyttet til Stranda på Sunnmøre.

85 mister jobben i Lierne lefsebakeri.