NRK Meny
Normal

– Jeg gjorde bare det jeg måtte

Severin Brekkvassmo (26) var en av de første på stedet der fire personer omkom i en bussulykke i Namsskogan. Han tok ansvar på ulykkesstedet til nødetatene kom.

Created by InfoDispatcher

I dag var Severin Brekkvassmo tilbake på ulykkesstedet hvor 4 personer omkom i en busskrasj.

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om at en buss med 16 passasjerer hadde veltet på E6 i Namsskogan i Nord-Trøndelag.

Rett bak bussen kjørte Severin Brekkvassmo, som skulle på jobb i Namsskogan familiepark. Brekkvassmo havnet midt opp i det ingen av oss har lyst til når man er ute og kjører bil, en alvorlig ulykke.

HER KAN DU LESE ALT OM BUSSULYKKEN

Han tok umiddelbart affære og bisto og hjalp de skadde før ambulansen nådde fram.

– Jeg så at det trengtes at noen tok litt tak. Flere av passasjerene var hardt skadd, noen livløse og noen var oppegående. Flere av de hadde mye blod på seg, hadde kuttskader og var i sjokk, sier Severin Brekkvassmo til NRK.

Ventet på ambulanse i en halvtime

Det tok en halvtime før ambulanse kom fram til stedet. Severin fikk god hjelp og arbeidsoppgaver fra AMK over telefon.

– Jeg ringte AMK-sentralen nesten med en gang. Det var veldig greit å ha de på øret, slik at jeg kunne fortelle de hva jeg så og de kunne fortelle meg hva jeg burde gjøre, sier Brekkvassmo.

Flere skrek etter hjelp

Bussulykke

Onsdag klokken 15.00 meldte St. Olavs Hospital at en fjerde person er omkommet etter bussulykken i Namsskogan tirsdag.

Foto: Terje Næss

Flere av personene skrek etter hjelp og tilstanden på ulykkesstedet var kaotisk.

– Når jeg snakket med AMK-sentralen så var det mye roping fra folk. Vi forsøkte å hjelpe de som trengte det. Dørene på bussen ble åpnet og flere av busspassasjerene gikk ut selv. De hadde en del blod på seg. Jeg gikk inn til de som satt inn i bussen. De var hardest skadd og trengte mest hjelp, forteller han.

Erfaring fra forsvaret

Severin og de andre som kom først til ulykkesstedet har fått skryt for hvordan de håndterte situasjonen. Severin har erfaring som befal i forsvaret og mener at det var til hjelp i går.

–Når du har vært i forsvaret får du både sanitetskurs og lærer de hvordan du skal håndtere slike situasjoner. Jeg er glad for at jeg har fått tatt litt ansvar før. Da blir det litt lettere, forteller Brekkvassmo.

Brekkvassmo forteller at han hadde god hjelp fra flere av dem som kom til ulykkesstedet.

– Det var mange som kom til og jeg vil ikke fremheve meg selv noe mer enn andre. Jeg gjorde bare det alle andre ville gjort, sier Brekkvassmo.

– Kjempeviktig for oss

De ansatte ved AMK er veldig takknemlige for at Brekkvassmo tok ansvar på ulykkesstedet.

– Det betyr veldig mye for oss at vi har noen som kan gi oss informasjon som vi kan gi videre til nødetatene som er på vei til stedet, sier konstituert AMK-leder ved Helse Nord-Trøndelag, Brit Karlsen.

Hun er ikke sikker på hvor lenge de hadde Brekkvassmo på tråden, men sier han var veldig rolig og ga dem god informasjon.

– Folk er veldig forskjellige og reagerer forskjellig. Han var rolig og svarte på spørsmålene vi hadde. Han ga oss et inntrykk av omfanget, og det er kjempeviktig for oss, sier Karlsen.

Fire personer omkom

Klokken 13.30 tirsdag bekreftet politiet at tre personer var omkommet etter bussulykken. De tre som omkom er ifølge etterforskningsleder hos politiet i Nord-Trøndelag, Kjetil Ravlo, en 56 år gammel kvinne, en 72 år gammel mann og en 78 år gammel mann.

Onsdag klokken 15.00 bekrefter St. Olavs Hospital at en fjerde person er død. Passasjeren har ligget på sykehusets intensivavdeling siden ulykka og hadde svært kritiske skader. Det var en sveitsisk mann på rundt 50 til 60 år.

Video fra Trøndelag

Håper å få åpnet elva i løpet av kvelden.
Slik gikk det med Mette Vollan i uværet.
Skiheisen i Vintervannskleiva åpen igjen.