– Jeg får prøve å ikke falle av

Han skal konkurrere mot storebroren, mens faren har kjørt alle de største hundeløpene i verden. I dag står Martin (15) på startstreken i sin aller første konkurranse.

Han skal konkurrere mot storebroren, mens faren har kjørt alle de største hundeløpene i verden. I dag står Martin (15) på startstreken i sin aller første konkurranse.

SE VIDEO OG BLI MED PÅ TRENING: Martin Reitan gir alltid hundene en liten peptalk før de skal ut å kjøre. VIDEO: Rune Kjær Valberg/Tone Iversen

Martin Reitan

Martin Reitan (15) er klar for å gjennomføre Femundløpet junior for aller første gang.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Martin Reitan (15) stiller i dag til start i Femund junior, dette blir ikke bare hans første Femundløp, men også hans første offisielle konkurranse noensinne.

– Ja, det er ikke så veldig lenge siden jeg bestemte meg for å kjøre Femundløpet, sier 15-åringen.

Men selv om han aldri tidligere har konkurrert, så har Martin mye erfaring med hund og hundekjøring. Hans far er nemlig Ketil Reitan, som har drevet med hundekjøring siden 1978. Ketil Reitan er den eneste som har deltatt i alle de fem lengste hundeløpene i verden.

– Må holde meg på sleda

Hjemme i Os kommune driver familien hundekennel med 50 Alaska huskyer, og seks av disse utgjør spannet til Martin.

– Det har blitt en del turer med hundene, mest i ferien og i helgene. For min del handler det om å få god kontakt med spannet. Jeg gir dem mye kos, for jo bedre de kjenner meg, jo bedre jobber de for meg, sier han.

15-åringen tror det kan bli en utfordring å holde seg våken på den 22 mil lange turen.

– Det viktigste blir å holde seg på sleda, jeg får prøve og ikke dette av. Dessuten har jeg med meg en termos med kaffe, så det hjelper nok litt mot trøttheta, sier han.

– Jeg blir nervøs

Mamma, Evelyn Reitan, må finne seg i at hele familien står på startstreken når Femundløpet 2013 starter. I tillegg til Martin så skal også storebror Vebjørn og pappa Ketil kjøre.

De to brødrene konkurrerer seg imellom i Femund junior, mens Ketil Reitan stiller til start i F600.

– Det at begge guttene skal kjøre gjør meg litt nervøs. Det er jo mye som kan skje underveis på en så lang tur, sier Evelyn.

Hun skal være handler for minstemann.

(Saken fortsetter under bildet)

Femundløpet, hunder

Disse to skal være med Martin på den 22 mil lange sledeturen gjennom Hedmark og Sør-Trøndelag.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Bare en hobby

Ambisjonene for løpet er å komme seg gjennom med friske hunder, ifølge den ferske kjøreren.

Han ser først og fremst på hundekjøring som en hobby.

– Jeg håper og kunne drive med dette i framtida også, men kanskje ikke som proff. Jeg har selvfølgelig lyst til å kjøre Iditarod, men ikke på ei stund ennå.

Som forberedelse til Femund junior har Martin kjørt testløpet, Gruveløpet, som er på 16 mil.