– Jeg falt i sjøen – og det lukta lang vei

Få er så glad for oppryddinga av havneområdene i Trondheim som Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag. – Jeg har personlig erfaring med hvor skittent det var her før, sier leder Steinar Nygård.

Steinar Nygård, Naturvernforbundet Sør-Trøndelag

Lederen av Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag er nå strålende fornøyd med at det nå er mulig å ta et bad i Kanalen uten å få med seg lukta av surt sjøvann med på kjøpet.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Nå kan Trondheim skilte med å ha landets reineste havn, etter at 220 millioner er brukt på det som er blitt kalt tidenes opprydding av sjøbunnen i Trondheim.

Avslutning av arbeidet ble markert ved Kanalen fredag, med Naturvernforbundets representant som en av hedersgjestene.

Stinket av surt sjøvann

– Jeg har en liten historie å fortelle om det møkkete vannet her i Kanalen, den gangen da jeg var liten, fortalte Nygård fra scenen under markeringen.

– Det var spennende for oss smågutter på Møllenberg å gå helt hit for å se på livet og båtene langs Kanalen, selvsagt uten foreldrenes tillatelse. En gang gikk det ikke verre til enn av jeg falt i sjøen, fortalte han.

Steinar Nygård

– Nå er det andre tider – nå lukter det hverken av badetøy eller noe annet, sa en fornøyd Steinar Nygård da avslutninga av arbeidet ved Kanalen ble markert fredag.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Jeg ble halt i land i siste liten, og la søkkvåt i vei hjemover. Jeg fikk gratisbillett på trikken, men merket fort at folk ikke ønsket å være nær meg – det stinket lang vei av det sure sjøvannet.

Da han kom hjem måtte klærne kokes for å få de rene og luktfrie, legger han til.

– Nå er det andre tider – nå lukter det hverken av badetøyet eller noe annet.

Konkret miljøtiltak

Forurensingen er nå tildekket og kapslet inne. Vannet er rent, og innbyr faktisk også til et bad – noe direktøren i Miljødirektoratet faktisk gjorde fredag, i lag med alle sjøbaderne i etaten hennes.

– Dette er fantastisk, helt fantastisk, sa Steinar Nygård, som likevel måtte komme med et lite innsmett om at han og Naturvernforbundet ikke liker at havneområdene er bygd så mye inn de siste åra.

– Men når det gjelder sjøbunnen og det rene vannet: Veldig positivt!

Markeringa fredag faller sammen med at det er verdens miljødag søndag 5. juni. I anledning den har både Naturvernforbundet og andre en rekke aktiviteter nå i dagene før og etter helga.

– Det er mye prat om natur og miljø. Her ser du det konkret og det er flott!

Om vannet i Kanalen var rent nok ble undersøkt av direktøren i Miljødirektoratet, Ellen Hambro. Hun holdt det hun lovte i 2014 og hoppet i Kanalen under markeringen fredag.

For noen år tilbake var Trondheim havn blant de mest forurensa i landet - nå er havna blant de reneste. Et langt og omfattende miljøarbeid er over - og i dag var det tid for feiring.