NRK Meny
Normal

– Irriterende når folk ikke er faktabasert

Tusenvis av mennesker over hele verden marsjerer i dag som en reaksjon på det som oppfattes som negativt vitenskapssyn i Trump-administrasjonen. I Trondheim møtte nærmere 400 opp.

March for Science

Newtonprogramleder Stian Sandø holdt appell på torget.

Foto: Roger Myren

– Vitenskapen har gitt oss veldig mye, men det er ikke alltid den blir tatt imot like godt, sa Newton-programleder Stian Sandø da han appellerte på Torget i Trondheim lørdag ettermiddag.

Til NRK påpekte programlederen viktigheten av arrangementet, både i Norge og i resten av verden.

– Jeg synes det er så forferdelig irriterende når folk ikke er faktabasert. Det ødelegger så mye. Vitenskapen har gitt oss masse løsninger, og vi må lære oss å stole på den, sa Sandø.

Stor begivenhet

«Vi marsjerer for retten til å drive vitenskap, formidle vitenskap, samarbeide for å bygge videre på den beste kunnskapen vi har, tenke kritisk og fremme bærekraftige beslutninger basert på vitenskapelige fakta. Tilgang til kvalitetssikret kunnskap for alle er selve ryggraden i et demokratisk samfunn» heter det på den norske nettsiden.

March for Science

Flere hundre mennesker møtte opp i Trondheim for å gå March for Science lørdag ettermiddag.

Foto: Roger Myren

429 byer rundt om i verden har hatt marsjer, og her i Norge har det vært markeringer også i Oslo, Stavanger, Bergen, Bodø, Tromsø, Alta, Longyearbyen og Ny Ålesund. Disse markeringene er knyttet sammen gjennom det nasjonale og internasjonale March for Science nettverket.

NTNU-rektor møtte opp

I tillegg til Sandø deltok også Ingeborg Helland fra Akademiet for yngre forskere, og ikke minst NTNUs rektor Gunnar Bovim på markeringen i Trondheim.

– Dagens administrasjon i Washington har synliggjort en holdning til kunnskap generelt og vitenskap spesielt, som er skremmende for alle som mener ny kunnskap, ny teknologi og nye løsninger må til for å løse de store, globale utfordringene. Ikke minst klimaforskningen, som rammes hardt av kraftige kutt i forskningsbevilgningene, sa Gunnar Bovim under sin appell.

marchforscience

På March of Science hjemmeside kan man se kart over alle stedene arrangementet markeres.

Foto: marchforscience.com

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.