NRK Meny
Normal

– Irriterende når folk ikke er faktabasert

Tusenvis av mennesker over hele verden marsjerer i dag som en reaksjon på det som oppfattes som negativt vitenskapssyn i Trump-administrasjonen. I Trondheim møtte nærmere 400 opp.

March for Science

Newtonprogramleder Stian Sandø holdt appell på torget.

Foto: Roger Myren

– Vitenskapen har gitt oss veldig mye, men det er ikke alltid den blir tatt imot like godt, sa Newton-programleder Stian Sandø da han appellerte på Torget i Trondheim lørdag ettermiddag.

Til NRK påpekte programlederen viktigheten av arrangementet, både i Norge og i resten av verden.

– Jeg synes det er så forferdelig irriterende når folk ikke er faktabasert. Det ødelegger så mye. Vitenskapen har gitt oss masse løsninger, og vi må lære oss å stole på den, sa Sandø.

Stor begivenhet

«Vi marsjerer for retten til å drive vitenskap, formidle vitenskap, samarbeide for å bygge videre på den beste kunnskapen vi har, tenke kritisk og fremme bærekraftige beslutninger basert på vitenskapelige fakta. Tilgang til kvalitetssikret kunnskap for alle er selve ryggraden i et demokratisk samfunn» heter det på den norske nettsiden.

March for Science

Flere hundre mennesker møtte opp i Trondheim for å gå March for Science lørdag ettermiddag.

Foto: Roger Myren

429 byer rundt om i verden har hatt marsjer, og her i Norge har det vært markeringer også i Oslo, Stavanger, Bergen, Bodø, Tromsø, Alta, Longyearbyen og Ny Ålesund. Disse markeringene er knyttet sammen gjennom det nasjonale og internasjonale March for Science nettverket.

NTNU-rektor møtte opp

I tillegg til Sandø deltok også Ingeborg Helland fra Akademiet for yngre forskere, og ikke minst NTNUs rektor Gunnar Bovim på markeringen i Trondheim.

– Dagens administrasjon i Washington har synliggjort en holdning til kunnskap generelt og vitenskap spesielt, som er skremmende for alle som mener ny kunnskap, ny teknologi og nye løsninger må til for å løse de store, globale utfordringene. Ikke minst klimaforskningen, som rammes hardt av kraftige kutt i forskningsbevilgningene, sa Gunnar Bovim under sin appell.

marchforscience

På March of Science hjemmeside kan man se kart over alle stedene arrangementet markeres.

Foto: marchforscience.com