NRK Meny
Normal

– Ingefærølet smaker ikke lenger ingefær

Flere trøndere reagerer på at ingefærølet ikke lenger smaker det samme etter at produksjonen er flytta fra Trondheim til Gjelleråsen.

Nye og gamle ingefærøl-flasker

Ingefærøl har kommet på nye flasker, med litt anderledes etikett. Men Ringnes sier brusen fortsatt skal smake som før.

Foto: Montasje / NRK

– Den smaker jo det samme som Villa eller sjampanjebrus. Tidligere hadde brusen markant ettersmak av bitter ingefær. Den er helt borte nå, sier Bjørn Henry Møsth.

I likhet med mange andre trøndere har han lenge vært glad i E.C. Dahls sitt tradisjonsrike ingefærøl. Til sodd er det mange som har ingefærøl som fast tilbehør, men også til lutefisk er det mange som må ha brusen ved siden av.

– Grunnen til at vi oppdaga at den smaker annerledes er at vi kjøpte inn 4–5 flasker av den «gamle» sorten for en stund siden. Dermed var vi godt oppdatert på hvordan ingefærølet skulle smake. Så kjøpte jeg ei flaske av den «nye» brusen og oppdaga at den både ser lysere ut og smaker annerledes, sier Møsth.

Bjørn Henry Møsth mener ingefærølet ikke lenger smaker som før.

Bjørn Henry Møsth har jobbet med mat og smaker i over 20 år. Han er overbevist om at ingefærølet ikke lenger er som før.

Foto: Privat
Nicolay Bruusgaard

Nicolay Bruusgaard sier Ringnes gjør alt de kan for at ingefærølet fortsatt skal smake som den gjorde før.

Foto: Ringnes / Ringnes

Han har i ettertid latt flere andre «kjennere» smake på brusen og også de mener at smaken ikke lenger er som før.

Omstridt flytting

Det vakte sterke reaksjoner da det ble kjent at produksjonen av brusen skulle flyttes fra bryggeriet på Lade i Trondheim til Ringnes sitt anlegg på Gjelleråsen. Mange frykta at brusen ville forsvinne, men til slutt måtte Ringnes gå ut og betrygge trønderne om at brusen fortsatt skulle produseres.

I løpet av 2015 har produksjonen av ingefærølet starta på Gjelleråsen og den trondheimsproduserte brusen er nå i ferd med og fases ut av butikkhyllene.

I forbindelse med flyttingen av produksjonen blir nå brusen tappet på de nye gjenvinningsflaskene i stede for gamle gjenbruksflasker. Men det er den eneste endringen som er gjort med brusen, opplyser kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.

– Oppskrifta er akkurat den samme som før. Ingefærøl er et av de produktene det er knytte mange tradisjoner til og som vi derfor ikke kommer til å endre, sier Bruusgaard.

Den eneste endringen som er gjort i innholdet er at vannet ikke lenger kommer fra Jonsvatnet i Trondheim, men fra det lokale drikkevannet til Ringnes.

– Vi gjør alt vi kan for at brusen skal smake det samme og jeg tror ikke det er så mange som kan smake forskjellen på brusen før og nå, sier Bruusgaard.

Kultur for smak

Selv om Møsth får høre at brusen skal være akkurat den samme, så står han fortsatt på at den ikke smaker som før. Med mange år i matbransjen mener han å vite en ting eller to om smak.

– Det er flere eksempler på at når produksjonen av et produkt flyttes, så er ikke produktet lenger det samme. Da Tine flytta produksjonen av Misværost fra Misvær til Sortland, så endra smaken seg. Det å skape en kultur for smak handler ikke bare om å blande ingrediensene sammen, det er så mye mer enn det, sier Møsth som nå er usikker på hva han skal drikke til soddet i framtida.

Har du kjent noen forskjell på Ingefærølet etter at de kom på nye flasker? Diskuter i kommentarfeltet.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25