Hopp til innhold

– Ikke skyld på at det er glatt

Flere er overrasket over at bilister ikke klarer å forberede seg bedre til årets første snøfall. I helga var det 16 ulykker bare i Nord-Trøndelag.

Trafikkulykke Frosta

Denne bilen havnet utfor veien på Frosta på lørdag. Mange biler var involvert i ulykker i Trøndelag i helga.

Foto: Terje Ness

– Vi ser dessverre at det skjer ulykker hvert år ved første snøfall. Slik burde det selvsagt ikke være, sier kjørelærer ved Gulebiler kjøreskole i Steinkjer, Rune Groven.

– Riktige dekk og passelig fart

Han mener at det er bilistene, og ikke føret, som må ta skylda.

– Det handler om å tilpasse farten etter forholdene på veien. Du kan ikke skylde på at det har blitt glatt. Du må ha riktige dekk og passelig fart. Det er vi veldig opptatt av å lære elevene våre, sier Groven.

Rune Groven

Kjørelærer Rune Groven er lei av å registrere alle trafikkulykkene som skjer når det blir glatt på vegene.

Foto: Torstein Bjørkås / NRK

Det verste for Groven er at ikke alle som er utsatt for ulykkene har skiftet til vinterdekk.

– Hvis du kjører med sommerdekk på dette føret har du ingenting å gjøre ute i trafikken. Det er rett og slett livsfarlig for både deg selv og andre. Det burde vært strengere straffer for å kjøre uten vinterdekk på glatt føre.

Forsikringsbransjen overrasket

Jostein Nilsen er takstmann for motorvogner i Gjensidige, med ansvarsområde i Nord-Trøndelag. Han er sjokkert over at det samme skjer år etter år.

– Det første snøfallet kommer jo som julekvelden på kjerringa for folk flest. Både vi og dekkselgerne undrer oss over hvorfor det er slik.

Han oppfordrer folk til å sjekke at vinterdekkene er i god nok stand. Kjører du på sommerdekk, eller vinterdekk som ikke er gode nok, kan du få en økonomisk smell om du er ute for en ulykke.

– Om det er en årsakssammenheng mellom dårlige dekk og skaden som har skjedd, er det lite forsikringspenger å få. Minstekravet på mønsterdybden er tre millimeter, men vi i Gjensidige anbefaler minst fire millimeter.

Snø

Årets første snøfall er synonymt med en økning i antall trafikkulykker

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Folk stresser

I førjulstida blir det rapportert om ekstra mange forsikringsskader. Bare i Nord-Trøndelag er det i gjennomsnitt 28 saker hver eneste dag fra oktober og ut desember.

– Det er en pakke med snøfall og glatte veger, i tillegg til folk som stresser for å handle til jul på kjøpesenter og i travle gater. Vi ser mange bulkede biler på grunn av bildører som tar borti hverandre, og handlevogner som kommer borti bilene som står parkert.

Han har to råd til bilistene for å få både seg selv og bilen helskinnet gjennom jula.

– Parker langt unna kjøpesenteret hvis det er mulig, og rygg inn for å parkere, sier Nilsen.