NRK Meny
Normal

– Ikke riktig av Ap å skylde på andre

Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Yngve Brox, mener Arbeiderpartiet nok en gang legger skylda på andre i diskusjonen om bo- og aktivitetstilbudet i kommunen.

Yngve Brox er kommunalråd for Høyre i Trondheim

Yngve Brox (H) mener Arbeiderpartiet må være villig til å bevilge pengene som trengs dersom kvaliteten på bo- og aktivitetstilbudet i kommunen skal bli bedre.

Foto: Geir Wennberg / NRK

I en Ytring til NRK skriver Helle Radmann Larsen om hvordan hennes datter på 22 år lever med sykdommen CP. Hun er ikke fornøyd med hjelpen fra Trondheim kommune, som i lang tid har vært styrt av et rødgrønt flertall.

– Et politisk ansvar

Geir Waage

Kommunalråd i Trondheim, Geir Waage (Ap) sier kommunen nå har bedt om en gjennomgang av bo- og aktivitetstilbudet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Kommunalråd Geir Waage (Ap) var ikke ukjent med påstandene fra Larsen da NRK kontaktet han mandag. Han sa da at tilbudet til datteren hennes ikke er holdbart.

– Vi har et flertall i regjeringa som kutter skattene, og skatteinntektene i kommunene går ned. Det er stramme rammer og det har konsekvenser, sa Waage.

Yngve Brox (H) er ikke enig.

– Det er krise i omsorgen i Trondheim og kommunen har valgt å kutte hardt ned på denne gruppa i budsjettene. Derfor er det ikke riktig av Arbeiderpartiet å igjen skylde på andre. Krisen er et politisk ansvar, sier Brox til NRK.

«Politisk skyggeboksing»

Brox forteller at tilbudet som Helle Radmann Larsens datter har, er blitt kraftig redusert de siste årene.

– Dette er fordi kommunen har valgt å legge inn mange flere brukere til tilbudene, uten å øke budsjettene. Det har vi i Høyre sett og foreslo å øke bevilgninga kraftig seinest i årets budsjett, det var ikke Arbeiderpartiet enig i, sier Brox.

Helle Radmann Larsen

Tirsdag skriver Helle Radmann Larsen i en kronikk til NRK om hvordan hennes datter med CP må leve på grunn av lav bemanning i Trondheim kommune.

Det er krise i omsorgen i Trondheim

Yngve Brox, Høyre

Kommunalråd Waage mener på sin side at Brox' uttalelser er et «forsøk på politisk skyggeboksing».

– Jeg hadde satt pris på at Høyre og Yngve Brox kunne jobbet sammen med oss for å få til et bedre velferdstilbud i kommunen, i stedet for å til enhver tid forsvare regjeringa, sier han.

Ifølge han skal det kun ha vært en liten differanse mellom Høyre og Arbeiderpartiets forslag om å øke bevilgninga.

– Rådmannen foreslo 534 millioner kroner, Høyre foreslo 539,8, mens vi foreslo 537 millioner kroner. Det er en differanse på 2,8 millioner og fra mitt syn er det ikke det som er avgjørende. Man må gjøre større grep, sier han.

Synes det er på sin plass at Ap tar grep

Waage uttalte til NRK på mandag at kommunen har bestilt en full gjennomgang av bo- og aktivitetstilbudet i Trondheim. Brox synes det er på sin plass at partiet tar grep.

– Det er bra at de nå på seinsommeren i et valgår har oppdaget at tilbudet ikke er godt nok, men det er svært seint. Skal man klare å øke kvaliteten må man også være villig til å bevilge pengene som trengs, sier han.