Hopp til innhold

– Ikke mulig at jenta døde av et fall fra denne senga

Overlege Arne Stray-Pedersen sier barnets omfattende hodeskader ikke kan skyldes fall fra en seng. – Vi har sett lignende skader på barn før, men da i forbindelse med fall fra en bygård i Oslo på elleve meter, sier den erfarne rettsmedisineren i retten.

Sprinkelseng til avdøde i Overhalla-saken

Senga til venstre i bildet, med rosa underlag, tilhørte den tre år gamle jenta som døde i Overhalla i juni i fjor. De tiltalte påstår at dattera døde som følge av et fall fra denne senga. Den andre senga tilhører treåringens lillebror.

Foto: Politiet

Stray-Pedersen er en av de rettsoppnevnte sakkyndige i Overhalla-saken, hvor en mor er tiltalt for dødelig vold mot sin tre år gamle datter, samt mishandling av sine to eldste sønner.

Stefar er tiltalt i samme sak for ikke å ha grepet inn i mishandlingen.

Funn av eldre og nyere hodeskader

Unni Sandøy, aktor i Overhalla-saken

Aktor i saken er statsadvokat Unni Sandøy.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Under gjennomgangen av den rettsmedisinske obduksjonsrapporten ble det klart at de omfattende hodeskadene jenta hadde, umulig skyldtes et fall fra ei sprinkelseng, som foreldrene hevder.

Patologen sa i retten at de hadde gjort funn av både eldre og nyere hodeskader. I tillegg hadde den tre år gamle jenta flere arr på kroppen, på hodet og i ansiktet.

– Jenta hadde veldig mange ulike arr og blåmerker på kroppen. Noen av arrene er vanskelig å forklare, og de er det jeg vil kalle uvanlige, sier rettsmedisiner Stray-Pedersen.

– Barna virket livredde

Rettssaken etter barnedødsfallet i Overhalla

Forsvarerne til de tiltalte. Torfinn Svanem, til venstre er mors forsvarer, mens Anders Kjøren er forsvareren til stefar.

Foto: Kjartan Trana

Onsdag vitnet flere ansatte i barnevernet i saken. I tiden etter at de tiltalte ble varetektsfengslet, i juni i fjor, ble barna tatt hånd om av barnevernet i Namdalen. Barna blir beskrevet som nærmest hysteriske på denne tiden.

Ifølge en barnevernsansatt var de to eldste fornærmede guttene livredde for hvite mennesker, og det tok usedvanlig lang tid før de roet seg. De skal ha blitt fortalt av mor at folk i barnevernet brukte vold mot barn.

Det skal også ha tatt flere måneder før de åpnet seg opp og fortalte om situasjonen hjemme. Den yngste fornærmede gutten har i avhør forklart om en hverdag med gjentatte slag, spark og andre voldshandlinger utført av mor. På et tidspunkt skal han ha fortalt at han var redd for at mor skulle finne ham og straffe ham for å ha snakket.

Sprikende forklaringer

Arne Kristian Myhre, overlege ved St. Olavs

Overlege ved St. Olavs hospital Arne Kristian Myhre er klar i sin konklusjon. Han mener jenta har vært utsatt for alvorlig vold.

Foto: Kjartan Trana/NRK

I løpet av den tre uker lange rettssaken har begge de tiltalte avgitt sin forklaring. Ved gjentatte anledninger har de to gitt ulike forklaringer i avhør hos politiet og i rettssalen.

De tiltaltes forklaringer er heller ikke i samsvar med hverandre på sentrale punkter. deriblant hvor de to skal ha befunnet seg da den lille jenta angivelig falt ut av senga.

Politiets tekniske undersøkelser avslører at det er funnet blodflekker ulike steder i leiligheten som tilhører den avdøde jenta, men de kan ikke bekrefte at blodsporene er i samsvar med det påståtte hendelsesforløpet.

– Massiv vold mot hodet

Overlege ved St. Olavs hospital, Arne Kristian Myhre, tok imot treåringen da hun ankom sykehuset 26. juni i fjor.

Etter flere undersøkelser konkluderte han slik i retten:

«Det foreligger funn av flere forandringer/skader i hodet/halsregionen og øyne, som hver for seg og samlet er forenlig med alvorlig vold mot området. De fleste av skadene er ferske, mens andre kan være av noe eldre dato. I så fall er dette forhold som kan tyde på vold ved flere anledninger. Den oppgitte skadeårsak med fall fra en barneseng passer dårlig med det som er funnet.»

Rettssaken i Namdal tingrett fortsetter ut neste uke.