– Ikke mobb gulrota mi!

Hvert år kastes 500 000 tonn mat i Norge. Varer som egentlig kunne vært spist. Kokk Inge Johnsen går til kamp mot unødvendig grønnsakkasting.

Liantunet kokk

Kokk Inge Johnsen vil få barn til å forstå at man skal ta vare på de ressursene vi har. – Ikke mobb gulrota mi, sier Johnsen.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

grønnsaksleir

Skoleelever fikk tirsdag lære om matsvinn og at man ikke skal kaste grønnsaker selv om de ser stygge ut.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Tirsdag hadde Johnsen skoleelever på besøk i restauranten sin LianTunet i Trondheim. Målet var å lære dem at grønnsaker er fullt spiselige selv om de er stygge utenpå.

– Jeg vil få barn til å forstå at vi skal ta vare på de ressursene vi har. Inni er vi like gode – ikke mobb gulrota mi, sier Johnsen til NRK.no.

Forbrukerne er verstingene

De 500 000 tonnene med mat som kastes hvert år er egentlig spiselig, det vil si nyttbart matavfall, i motsetning til ikke-nyttbart matavfall som bein, skall, skrell og lignende.

Mengden mat som kastes i Norge kunne ha gitt næring til rundt fem millioner mennesker hvert år. Forbrukerne er verstingene, og kaster to tredjedeler av all mat.

Det er aldersgruppen fra 25 til 39 som kaster mest mat. Hvert år går over 10 kilo brød og bakervarer, 12 kilo frukt og grønt og 11 kilo middagsmat i søpla.
Totalt er dette over 51 kilo mat.

– Vi må slutte å bruke kjøleskapet vårt som en søppeldynge, sier kokken.

– Inni er vi like gode

Grønnsaker

Hvert år går over 10 kilo brød og bakervarer, 12 kilo frukt og grønt og 11 kilo middagsmat i søpla.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Den mest synlige årsaken til at mat kastes, er at den er gått ut på dato.
Rådet til forbrukerne er: Lukt og smak før du kaster, ikke la datomerkingen styre.

– Selv om maten ser litt annerledes ut så er den fullt spiselig, og det er for ille at vi kjører det til dyrefor eller kaster det, sier Johnsen.

Derfor har LianTunet lyst til å vekke forbrukeren. Dersom hver enkelt går i seg selv, vil svinnet på mat gå betraktelig ned.

– Inni er vi like gode!, sier Johnsen.