Hopp til innhold

– Ikke kall pasienten feit

Legen bør tenke seg om før hun velger ord for fedme eller overvekt i samtale med pasienter. Det viser en ny studie utført av St. Olavs Hospital og NTNU.

Mann med måleband rundt magen

En undersøkelse viser at pasienter misliker å bli kalt feit eller fet hvis legen snakker om fedmeproblemer.

Foto: Colourbox.com

Magnus Strømme

Magnus Strømmen har forsket på passende ordvalg for å snakke om overvekt.

Den fem år lange studien er gjort med utgangspunkt i at det kan være utfordrende for leger å drøfte fedme med pasienter uten at dette oppleves krenkende.

Forskerne ved St. Olavs Hospital og NTNU i Trondheim ville derfor finne ut om noen uttrykk var «verre» å bruke enn andre overfor pasienter med sykelig fedme.

– Det som er greit for alle er å snakke om vekt, overvekt og BMI. Det som folk ikke syns er greit er fet eller feit. Det er også en forskjell mellom disse to ordene, for folk syns det er verre med feit enn fet, sier Magnus Strømmen som har jobbet med undersøkelsen.

Feit verst, vekt best

Undersøkelsen er besvart av 157 pasienter som var henvist til St. Olavs Hospital for behandling av sykelig fedme.

De har fått rangert hva slags ord de syns er best og hva de syns er verst. Der kommer vekt som mest passende, mens ordet feit er det verste de kan bli kalt. Ordet «Obesitas» falt heller ikke i smak blant pasientene.

– Det er vi overrasket over. Det er et fremmedord som ble oppfattet som veldig dårlig likt blant pasientene.

Kan upassende ordvalg føre til at færre pasienter oppsøker legen?

– Det er et tveegget sverd. Hvis vi kvier oss for å snakke om dette, får vi pasienter som sitter med høyt blodtrykk og sukkersyke. Jeg tror vi skal være litt mer risikovillig. Det viktigste er at vi sier noe. Jeg tror også det er lurt å bruke direkte uttrykk, så pasientene skjønner at det er alvorlig. Men vi skal jo ikke såre noen, sier Strømmen.

Lege, illustrasjonsbilde

Legen skal tenke seg nøye om før hun bruker ord som fet eller feit.

Foto: ScanStockPhoto

Fedme er et problem

Undersøkelsen viser også at ni av ti av de spurte mente det er riktig at legen selv tar initiativ til en samtale om fedme, mens åtte av ti mente legens evne til å formulere seg var av betydning for samarbeidsrelasjonen. Det er kun 30 prosent av deltakerne i studien hadde opplevd at legen selv tok initiativ til en samtale om vekt.

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser også at 67 prosent er overvektig og/eller fet, noe Strømmen mener det bør gjøres noe med.

– Overvekt er ikke noe problem mener jeg. Det er fedmen som er problemet. Det er der følgesykdommer og alvorlig konsekvenser kommer med. Med mindre vi greier å snu den utviklingen har vi et problem, avslutter Strømmen til NRK.

Slik ble fedmeuttrykkene rangert av pasientene, fra passende til upassende:
1. Vekt
2. Overvekt
3. Vektproblem
4. BMI
5. For tung
6. Høy BMI
7. For kraftig
8. Fet
9. Obesitas
10. Fedme
11. For tykk
12. Sykelig overvekt
13. Overflødig vekt
14. Feit