– Ikke gyldig fravær

Er barnehagen stengt på grunn av streik? Å være hjemme fra jobb for å passe barnet selv, er ikke gyldig fraværsgrunn, mener personalsjefen ved en av Trondheims største arbeidsplasser.

Gjør klar for dagen

Fører streiken til at barnehagen til poden er stengt? Å være hjemme for å passe barnet selv, er ikke gyldig fraværsgrunn.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Streiken i kommunene gjør at mange arbeidstakere med barn kan få problemer med å komme seg på jobb i dag. Årsaken er at mange barnehager ikke greier å opprettholde et fullt tilbud. Men å være hjemme med småen er ikke gyldig grunn til fravær.

– Viktig å finne praktiske løsninger

Mange barnehager i Trondheim blir ramma av streiken og stenger dørene i dag. Dette kan føre til at mange foreldre ser seg nødt til å være hjemme med barna sine. Men det er ikke gyldig grunn for fravær, sier personalsjefen på NTNU, Arne Hestnes.

– Nei, det er ikke gyldig fraværsgrunn. Man kan ikke få permisjon med lønn. Det går an å få ulønna permisjon, eller man kan ta ut ferie eller avspasering. Men at barnehagen er stengt, er ikke gyldig fravær, sier han.

NTNU er en av Trondheims største arbeidsplasser, med 5000 ansatte.

Personalsjef Arne Hestnes råder de ansatte som ikke vet hva de skal gjøre når barnehagen er stengt, til å holde en dialog med arbeidsplassen.

– Vi har sagt at de ansatte må bruke de tilretteleggingene som er mulig, for eksempel fleksibel eller forskjøvet arbeidstid. Det er viktig å finne praktiske løsninger slik at folk får hverdagen til å gå opp, samtidig som de får gjort det de skal gjøre på jobb, sier Hestnes.

Fraråder å ta med ungene på jobb

Også ledelsen ved St. Olavs Hospital er forberedt på at mange av de 8000 ansatte kan få problemer med å komme seg på jobb. Og fagdirektør Gudmund Marhaug fraråder de ansatte å ta med seg barna på jobb.

– Det er klart at i en situasjon med direkte pasientkontakt, så blir det veldig vanskelig. Vi har en veldig travel arbeidsplass. Men hvis du jobber på et sted der du ikke har direkte pasientkontakt eller at barna på noen måte er til sjenanse, så er det helt greit å ta dem med, presiserer Marhaug.

NTNU Gløshaugen

NTNU er en av Trondheims største arbeidsplasser, med 5000 ansatte.

Foto: Linda Bjørgan