NRK Meny
Normal

– Ikke greit med camping rundt omkring i byen

Kommunalråd John Stene i Trondheim ber romfolket ved Nidarosdomen finne et annet sted å campe.

Romfolkets teltleir utenfor Nidarosdomen

Tirsdag satte romfolk opp telt utenfor Nidarosdomen.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

– Den siste perioden har vi valgt å gi et tilbud til tiggere i Trondheim, ikke spesifikt til enkelte folkegrupper, men generelt. Det er det vi har tenkt å gjøre og jeg synes ikke det er greit at man inntar Trondheim på den måten, sier kommunalråd John Stene (Ap).

Tirsdag satte romfolk opp telt ved Nidarosdomen i Trondheim etter at de måtte forlate et friluftsområde i Malvik.

Møtte biskopen

Samme dag møtte de biskop Tor Singsaas i Nidaros for å diskutere situasjonen.

– Vi snakket mye om hvordan de blir mottatt og omtalt på. Det er viktig å bli tatt i mot som medmennesker og omtalt på en måte som ikke er krenkende. De var veldig opptatt av sin verdighet, og det gjorde et veldig sterkt inntrykk på meg, sa Singsaas til NRK etter møtet.

Kommunalråd John Stene synes ikke det er greit at folk telter tilfeldig i Trondheim som på gressbakken ved Nidarosdomen.

– For det første er det et område som tilhører kirken, så kirken må i utgangspunktet ta en vurdering av det. Vi synes heller ikke at det er greit at kirken lar dette på en måte bli en lokal campingplass, så vi ber innstendig om at de som er der finner seg andre muligheter for opphold.

– Skal bo som andre besøkende

Han sier romfolk skal bo på de samme stedene som alle andre som besøker Trondheim.

– Alle som kommer hit må selv sørge for livsoppholdet sitt og bosted. Det vi unntaksvis gjør med de veldig fattige tiggerne er å gi dem et dusjtilbud hos Frelsesarmeen tre ganger i uken.

– Hvorfor ikke også sørge for et bosted?

– Fordi at det gjør vi ikke for noen som kommer på besøk til Trondheim, de leier seg inn i alle sammenhenger og det gjør de hos private utleiefirma som campingplasser og hoteller. Vi kan ikke legge mer til rette for noen folkegrupper.

Han sier kommunen ikke har planer for hva man skal gjøre hvis det kommer mange som tenker å telte i Trondheim.

– Det får vi se på etter hvert. Men vi synes ikke det er greit at det opprettes campingplasser rundt omkring i byen, sier kommunalråden.