NRK Meny
Normal

– Husk å levere inn fiskehodet

Fra og med onsdag er det lov å fiske i Steinkjervassdraget igjen. Det er første gang på flere tiår, men pass på og spare på laksehodet. Det skal det nemlig tas prøver av.

Steinkjervassdraget

I flere tiår er det jobbet aktivt for å friskmelde Steinkjervassdraget. I 2014 lyktes det.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Det er ett år siden vassdragene ble offisielt friskmeldt av Mattilsynet, etter en lang kamp mot lakseparasitten gyrodactylus salaris.

Fra og med onsdag 1. juli er endelig lov med fiske i elva igjen.

– Dette er en gledens dag. Både for dem som har jobbet målrettet for å få dette til, men også for alle de som ikke har fisket på en hel generasjon, sier fiskeforvalter Anton Rikstad.

– Ta vare på hue

Anton Rikstad

Fiskeforvalter Anton Rikstad kaller det en gledens dag at det nå er lov med fiske i Steinkjervassdraget igjen.

Foto: Knut Reitan / NRK

Men selv om det nå er lov å fiske i elva igjen, er det strenge regler som må følges. I tillegg til at alt utstyr må desinfiseres etter bruk, skal det også tas prøver av all laks som fanges.

Rikstad forteller at det er særlig en del av fisken de er interessert i.

– Alle laksehoder må kappes av og så levers inn til brannstasjonen i Steinkjer. Det skal også tas skjellprøver av all fisk som fanges, sier fiskeforvalteren.

Grunnen til at hodene samles inn, er at det inne i fiskehjernen er mulig å finne ut om laksen som fanges, er den samme som er blitt satt ut som yngel i elva de siste årene. Rikstad antyder at det kan ha blitt satt ut mer enn 7 millioner yngel.

– Dette har kostet oss flere titalls millioner kroner, men vi mener det er verdt det, sier han.

Friskmeldt Trøndelag

Å friskmelde Steinkjervassdraget for lakseparasitten er viktig for hele Trøndelag.

– Ved at vi har klart å kvitte oss med smitte hos oss i Steinkjer, gjør at hele Trøndelag også er uten lakseparasitt nå, forklarer Rikstad.

Friskmeldingen har fått god hjelp av en stor dugnadsinnsats fra mange frivillige. Vassdraget har flere ganger blitt behandlet med både aluminium og Rotenon.

Nå er troen på fremtiden sterkt.

– Dette er jo gullet vårt dette, så det er klart det viktig for oss å ta vare på det. Det virker som det er bra med fisk i elva nå, sier leder i Steinkjer jeger og fiskeforening, Kjetil Brattbakken.

Steinkjervassdraget

Det har vært helt forbudt å fiske i Steinkjervassdraget i mange år.

Foto: Karin Jegtvik / NRK