Hopp til innhold

– Hun kunne ikke slått i hjel et dyr engang

Hvor gikk det galt? spør verdalingen «Ivar» seg. Etter at barndomsvenninna og hennes ektemann dro til Syria står mange spørsmål ubesvart.

Kvinnelige studenter i Raqqa, 31. mars, 2014.

Terrororganisasjonen IS har pålagt strenge restriksjoner for kvinner. Blant annet må de bruke niqab, eller full ansiktsslør, når de er ute. Ellers kan de straffes i henhold til islamsk lov.

Foto: STRINGER / Reuters

Den islamske stat (IS). Ei gruppe kjent for å bruke ekstrem vold mot sine motstandere, som anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter, samt drap på flere gisler.

Ei gruppe som har lagt under seg store landområder i Irak og Syria og fått en voldsom ekspansjon den siste tiden. I takt med deres vekst har det også vært en kraftig økning i antall nordmenn som slutter seg til dem.

Hun havnet i dårlige miljøer og det virket som hun manglet fotfeste, noe hun kunne relatere seg til

«Ivar»

Begynte å ruse seg

I Verdal i Nord-Trøndelag sitter en mann i slutten av 20-årene. Han blar seg gjennom de mange artiklene på nettet. Et par fra Innherred har dratt til Syria for å kjempe med IS, står det flere steder. Det kunne vært hvem som helst, men akkurat dette paret kjenner han.

– Hun var glad i dyr og likte å synge. Hun var også omtenksom og snill, sier «Ivar» til NRK.

Kvinnen på 28 år vokste opp i et «normalt» hjem i et fredelig boligstrøk i Verdal.

– Hun hadde en trivelig familie, sier han.

I tenårene begynte hun derimot å forandre seg.

– Det virket som at hun ikke fant noen mening i livet, og da hun ble kjæreste med sin nåværende ektemann begynte hun å ruse seg. Hun havnet i dårlige miljøer og det virket som hun manglet fotfeste, noe hun kunne relatere seg til, sier han.

Ifølge «Ivar» var ikke mannen (27) særlig flink på skolen, men han interesserte seg for religionsfaget.

– For å være ærlig synes jeg han var en ganske sær person, sier «Ivar».

Kvinnen var elev ved Inderøy videregående skole på 2000-tallet, bekrefter rektor Aase Bergene overfor NRK.

Hun prøvde jo å finne en plass hvor hun kunne være seg selv, og jeg tenkte vel at det var bra for henne

«Ivar»

Så ikke negativt på at venninnen konverterte

De fleste som har reist til Syria fra Norge har vært bosatt i østlandsområdet, ifølge PST. Østfold har pekt seg ut som et fylke spesielt mange reiser fra, men nå har altså tre personer fra Trøndelag reist.

28-åringen skriver selv i et blogginnlegg fra 2012 om tiden da hun droppet videre skolegang. Hun forteller blant annet at hun hadde gått kraftig ned i vekt, skadet seg selv og sett personer som sto henne nær dø. Hun har også en tilståelsesdom for narkotikaforbrytelse fra juni 2007. Samme år var «Ivar» på fest med kvinnen i Levanger.

– Da hadde jeg ikke snakket med henne siden ungdomsskolen på grunn av rusproblemet hennes. Men på festen snakket vi lenge, og jeg merket at hun var mye mer energisk enn hun hadde vært før. Hun var veldig klar på at hun savnet et sted hvor hun kunne være seg selv. Ha noe å engasjere seg i, sier han.

Ifølge «Ivar» hadde kvinnen konvertert til islam allerede i 2010. Dette viser innlegg fra profilen hennes på Facebook.

– Jeg syntes ikke det var noe negativt i at hun hadde konvertert til islam. Jeg skjønte at hun ville føle tilknytning til noe og være i et miljø hvor hun kunne bidra. Hun prøvde jo å finne en plass hvor hun kunne være seg selv, og jeg tenkte vel at det var bra for henne, sier han.

Opprørere i Aleppo

Opprørssoldater under en pause fra kampene i Aleppo.

Foto: Ammar Abdullah / Reuters

La ut innlegg om hijab

Året etter, 13. august 2011, deler kvinnen et innlegg om hijab på sin profil. Hun har da også begynt å bruke hodeplagget, ifølge barndomsvennen.

«Jeg er en muslimsk kvinne som, i likhet med millioner av andre muslimske kvinner over hele kloden, velger å bære hijab. Og konseptet av hijab, i motsetning til populær oppfatning, er faktisk en av de mest grunnleggende aspekter av kvinnelig myndiggjøring. Når jeg dekker meg selv, gjør jeg det praktisk talt umulig for folk å dømme meg etter hvordan jeg ser ut. Jeg kan ikke kategoriseres på grunn av min tiltrekningskraft eller mangel derav (...)».

«Når folk spør meg om jeg føler meg undertrykt, kan jeg ærlig si nei. Jeg gjorde denne avgjørelsen ut av min egen fri vilje. Jeg liker det faktum at jeg tar kontroll over hvordan andre mennesker oppfatter meg. Jeg liker det faktum at jeg ikke gir noen noe å se på og at jeg har frigitt meg selv fra slaveriet i den svingende pendelen i moteindustrien og andre institusjoner som utnytter kvinner (...)».

– Sa hun endelig hadde funnet fred

Kvinnen har gjennom lang tid brukt Facebook til å fortelle om sitt engasjement for folk som lider i konfliktene i Midtøsten.

28. november 2012 poster hun et bilde av et muslimsk flagg på Facebook. På denne tiden skal hun ha reist til Egypt for å jobbe med vanskeligstilte barn.

Facebook-bilde av Syriafarer

28. november 2012 poster kvinnen et bilde av et muslimsk flagg på Facebook.

Foto: Privat

Dette året får også «Ivar» kontakt med kvinnen på Facebook.

– Hun hadde da endret navnet sitt, det var et muslimsk navn som hun også bruker i dag. Hun fortalte at hun var ferdig med stoffbruken og endelig hadde funnet fred. Hun snakket også om at hun hadde funnet sin sjelevenn. Den gangen prata hun fortsatt som en vanlig person, sier han.

Et halvt år før det ble kjent at kvinna og hennes ektemann hadde reist til Syria, begynte flere i mannens omkrets å legge merke til endringer i utseende hans. Blant annet hadde han anlagt et lengre skjegg, og lik kvinnen la han ut ulike muslimske meldinger på Facebook.

Tror venninnen blir overvåket

Syrisk barn gråter etter angrep

Da den 28 år gamle kvinnen var i Egypt skal hun ha jobbet med vanskeligstilte barn. Dette bildet er tatt etter et angrep i Aleppo.

Foto: JALAL AL-MAMO / Reuters

Sammen med ektemannen satte hun kursen mot Syria i 2014 for å kjempe for IS.

Den militante islamistgruppen har i løpet av kort tid blitt verdens mektigste og største terrororganisasjon. Organisasjonen ønsker å etablere et kalifat med en svært ekstrem versjon av islamisme, og kontrollerer store områder i Syria og Irak. IS anklages blant annet for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter.

Hennes barndomsvenn «Ivar» sier han fikk beskjeden sommeren samme år via venner.

– Jeg ble veldig skuffet. Samtidig hadde jeg vanskelig for å tro at det var sant, sier han.

Kvinnen la da også ut bilde av at hun hadde begynt å gå i niqab (heldekkende drakt), noe som i ettertid har blitt slettet. Det har heller ikke vært enkelt for Ivar å få kontakt med henne.

– Jeg sendte ei melding i sommer, og den ble ikke lest før ei uke etter. Hun svarer aldri og har slettet samtaleloggen vår. Det kan virke som om hun blir overvåket, for hun har slettet alt som kan slå tilbake på henne, sier han.

Ble forsøkt vervet av ekteparet

Marius Øiehals

31 år gamle Marius Øiahals fra Verdal opplevde at ekteparet prøvde å verve han til IS.

Foto: Privat

4. mars kom nyheten om at enda en trønder har sluttet seg til IS i Syria. Marius Øiahals fra Verdal var kompis med mannen som er 31 år gammel.

– Jeg har det vondt. Det er sørgelig, ekkelt og trist på en gang, sa Øiahals til NRK da.

Øiahals har flere ganger fått invitasjoner om å komme til Egypt av ekteparet som har dratt til Syria.

– Jeg mener dette var et forsøk på å verve meg, og det har vært uaktuelt for meg å reise til Egypt, sier han.

Det er ikke tvil om at noe har gått galt et sted

«Ivar»

Delte vers fra Koranen om martyrdøden

«Ivar» har ikke fått noen indikasjoner på at paret har villet verve han. Han vet heller ikke hva barndomsvenninna gjør for IS i Syria.

– Slik jeg kjenner henne hadde kunne hun ikke slått i hjel et dyr engang, så det er vanskelig for meg å tro at hun kriger. Hun har alltid vært veldig glad i barn, så kanskje hun kan ha fått i oppgave å passe på de, sier han.

9. Januar 2015 var første gang på lenge at kvinnen viste livstegn. Hun la da ut dette bildet på Facebook:

facbook-bilde 2014 IS-kvinne

Dette bildet la den 28 år gamle kvinnen ut 9. januar 2015.

Foto: Privat

Deretter er søndag 1. mars neste gang hun legger ut noe, og ifølge «Ivar» er det da familien reagerer. Kvinnen har da lagt ut et vers fra Koranen om martyrdøden:

martyr-døden facebook-bilde
Foto: Privat

Teksten oversatt til norsk via quran.com:

«Anse ikke dem som ble drept for Guds sak, som døde. Nei, de er levende hos Herren og mottar av Hans gaver»

«De gleder seg over det Gud har gitt dem av Sin godhet, gleder seg for dem som ikke er med dem, men er tilbake etter dem, fordi over dem skal ingen frykt hvile, ei heller sorg»

«De fryder seg ved Guds nåde og gavmildhet, ved at Gud aldri lar de troendes fortjeneste gå tapt».

Etter dette innlegget bekreftet en politikilde overfor Trønder-Avisa at kvinnas 27 år gamle ektemann skal være drept i Syria.

– Norske myndigheter generelt har svært begrenset mulighet til å få verifisert slik type informasjon fra land som Syria, slik situasjonen er der nå, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NRK.

Prøver å finne svar

Tilbake i Verdal sitter barndomskameraten og lurer på hvordan to tilsynelatende normale unge mennesker kunne finne på å forandre livet sitt på denne måten. «Ivar» har prøvd å sette puslespillet sammen, uten hell.

– Men det er ikke tvil om at noe har gått galt et sted, sier han.

«Ivar» har valgt å være anonym på grunn av sin egen sikkerhet.

NRK har prøvd å komme i kontakt med familien til ekteparet som har reist til Syria, men uten hell.