– Hun har satt seg selv i denne situasjonen

Vilde Aarethun ble utvist fra Israel fordi hun nektet å svare på spørsmål om formålet med reisen, sier den israelske ambassaden.

Vilde Aarethun

NEKTET: NTNU-student Vilde Aarethun fikk ikke komme inn i Israel da hun skulle gjøre arbeid i forbindelse med masteroppgaven sin.

Foto: Privat

NRK har tidligere omtalt psykologistudenten, Vilde Aarethun (25) fra Trondheim, som mandag forrige uke ble utvist fra Israel. Planen var å reise til Jerusalem og den palestinske byen Ramallah for å gjøre feltarbeid til hennes masteroppgave.

Hun ble istedenfor sittende 19 timer i arresten i Tel Aviv, før hun ble fløyet tilbake til Norge.

Var motvillig

Aarethun mener at hun ble utvist fordi hun nektet å oppgi pinkoden til sin private telefon i sikkerhetskontrollen på flyplassen i Tel Aviv. Nå svarer den israelske ambassaden i Norge at Aarethun skal ha nektet å svare på hva som var formålet med reisen.

«En slik holdning vil skape reaksjoner på enhver flyplass. I tillegg til den unike sikkerhetssituasjonen som Israel står overfor, bidrar den siste tidens terrorhandlinger til skjerpet sikkerhet på flyplasser rundt om i verden. Det er legitimt å være uenig i israelsk politikk, men flyplassen er ikke stedet for å utøve politisk aktivisme», skriver ambassaden i en e-post til NRK.

Aarethun kjenner seg ikke igjen i dette, og sier at det ikke kan være henne de skriver om.

– Jeg har vært ærlig om formålet mitt med reisen helt fra starten. Jeg fortalte dem at jeg skulle gjøre feltarbeid til masteren min, hva jeg skulle skrive om og at jeg skulle bo i Ramallah og i Jerusalem. Jeg svarte på alt de spurte om, forteller Aarethun.

Ben Gurion flyplass utenfor Tel Aviv

UTVIST: Vilde Aarethun kom aldri lenger enn til sikkerhetskontrollen i Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. Etter 19 timer på fengselcelle ble hun eskortert ut til et fly som tok henne til Norge.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Må ta ansvar

Ambassaden mener at det kun er Aarethun selv om har skyld i utvisningen.

«Vi har forståelse for at det var en ubehagelig opplevelse, samtidig mener vi at hun må ta ansvar for å ha satt seg selv i denne situasjonen. På vår side ser vi et forbedringspotensiale hva gjelder både kommunikasjonen mellom de ulike instansene, samt fremgangsmåten til sikkerhetsansatte», skriver ambassaden.

– Jeg kan ikke ta ansvar for å ha satt meg selv i denne situasjonen når jeg har vært helt ærlig hele veien, sier Aarethun.

Uakseptabelt

Gunnar Bovim, rektor ved NTNU

IKKE GREIT: Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, mener det er uakseptabelt at studentene må oppgi personlige passord for å få bli i Israel.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

NTNU hadde mandag et møte med den israelske ambassaden. Der ble det diskutert hvordan man skal unngå lignende episoder i fremtiden.

– Overfor ambassaden fremførte jeg at vi mener det er uakseptabelt at studentene ble bedt om personlige passord og pinkoder til telefoner. Jeg sa også at vi ikke kan ha det sånn at våre studenters opphold skal avgjøres om de er villige til å gi fra seg slike opplysninger, sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, til Universitetsavisa.

Bovim opplyser til avisa at de ønsker å komme fram til en felles prosedyre, som sikrer at studentene får den samme informasjonen fra alle kanaler.