NRK Meny
Normal

– Helt suverent at det skal forskes mer på stoffskiftemedisin

Olve Sem er en av 200.000 mennesker i Norge som går på medisin for stoffskiftesykdom. Han ble bedre av medisinen Thyroid, som ikke anbefales av helsemyndighetene. Den skal det nå forskes mer på.

Olve Sem

Etter å ha vært utslitt i mange år fikk Olve Sem overskuddet tilbake da han begynte på Thyroid i fjor høst.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

– Bare jeg hadde besøk av barnebarn i et par timer var jeg et fullstendig vrak etterpå. Nå går det uten problemer, sier Olve Sem.

Etter å ha vært utslitt i mange år på grunn av lavt stoffskifte, fikk han overskuddet tilbake da han begynte på medisinen Thyroid i fjor høst.

Den betaler han nesten 12.000 kroner i året for, mens standardmedisin for sykdommen koster noen hundre kroner i måneden, da den dekkes på blå resept.

– For min del så går det bra, men det er mange som ikke er i den situasjonen. Først må du sloss for å få lov til å prøve medisinen, og så har du kanskje ikke råd til å bruke den hvis den funker, sier Sem.

Steinar Madsen

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk forteller at omtrent ti prosent ikke blir bra av standardmedisinen for stoffskiftesykdom.

Foto: Statens legemiddelverk

– Det er veldig betenkelig. At det er økonomien som bestemmer hvorvidt du har lov til å ha et liv.

– Det har vi savnet og etterlyst i mange år

For medisinen anbefales ikke av helsemyndighetene, da det ikke er forsket nok på den. Standardmedisinen for stoffskiftesykdom fungerer for de aller fleste, men ifølge studier er det omtrent 10 prosent som føler de ikke blir bra av levaxin, forteller medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

– Det betyr ikke at de blir bra hvis de får en annen behandling heller. Det er det som er problemet. Det er ikke bevist at man blir bedre av å gå på en annen behandling, sier Madsen. ​

Nå planlegges det derimot omfattende forskning for å få bedre behandling, hvor blant annet dagens stoffskiftemedisin skal sammenlignes i kombinasjon med andre medisiner, som Thyroid.

Leder i Steinkjer stoffskifteforbund, Vigdis Mygland, mener det er på tide.

Vigdis Mygland

Leder i Steinkjer stoffskifteforbund, Vigdis Mygland, tror det blir jubel når det nå skal forskes mer på stoffskifte.

Foto: Rita Kleven/NRK

– Det har vi savnet og etterlyst i mange år. Skal vi få gehør for å prøve andre typer medisiner så må legene skjønne at det funker, og da må vi ha dokumentasjon gjennom forskning, sier hun.

– Helt formidabelt

Leger kan i dag velge å skrive ut Thyroid, men Sem forteller han fikk avslag fra fem-seks fastleger og flere vikarer.

– Spørsmålene ble ofte avfeid før de ble stilt.

Han synes derfor det er bra at det nå skal forskes mer, slik at flere kan få muligheten til å få den samme medisinen som ham.

– Det er helt formidabelt at det begynner å skje ting. For det er ikke noen tvil om legemiddelverket og legene har rett når de sier at det er for lite forskning. Så det er helt suverent at det blir satt i gang, sier Sem.