Hopp til innhold

– Helt fantastisk å bli mor

I hele vår har Newton-programleder Line Jansrud forklart og demonstrert for unge hva som skjer i puberteten. På søndag viste hun noe av det mest private på TV – øyeblikket da hun fødte sin sønn.

Line Jansrud føder sin lille gutt.

SE VIDEO: Her føder Line Jansrud sin lille gutt.

– Det var helt fantastisk å bli mor. I det sekundet jeg fikk han på brystet mitt kjente jeg at jeg elsket han over alt på jord. Jeg blir rørt med en gang jeg tenker på det, sier Jansrud.

På søndag ble programmet vist på riksdekkende TV og Jansrud har fått utelukkende positive tilbakemeldinger.

– I går gikk det opp for meg hvor mange som faktisk har sett det. Når man deler noe som er såpass personlig, blir det desto viktigere for meg at folk setter pris på programmet. Til nå har jeg ikke fått høre en eneste negativ tilbakemelding, sier Jansrud.

Hun forteller at hovedmålet var å fokusere på biologien og det naturfaglige. Jansrud mener det er viktig at også barn og unge får innblikk i hva som skjer, både under svangerskapet og under fødselen.

300 klagde på serien

Programleder Line Jansrud

I hele vår har Line Jansrud fortalt åpent og ærlig om hvordan det er å komme i puberteten og alt som følger med.

Den nybakte mammaen har brukt sin legebakgrunn i Newton-serien «Pubertet» denne våren og alt fra pupper, kjønnsorganer, mensen og sæd er blitt tatt opp. Bekymrede småbarnsforeldre mente serien var altfor grov, både verbalt og billedmessig, for målgruppa 8-12 år.

– I puberteten vokser puppene, da mener jeg vi må vise en pupp, og når penisen vokser, da mener jeg vi må vise frem en penis, sier Jansrud.

NRK mottok 300 klager på serien, og saken ble drøftet i Kringkastingsrådet den 27. august. Medlemmene mente NRK var modige som turte å ta opp temaet pubertet på en slik måte.

«Selv om Kringkastingsrådet har forståelse for at enkelte scener kan virke sterke både verbalt og billedmessig, mener likevel rådet at NRKs Newton-serie om pubertet har lyktes godt som folkeopplysning. NRK har vært modig og våget og være kontroversiell med serien. Samtidig har man vært åpne og med sin faglig tyngde i redaksjonen, gitt serien troverdighet» skriver rådet.

(Artikkelen fortsetter under):

Line Jansrud og baby

Jansrud forteller at det å bli mor er det mest fantastiske hun har opplevd. Her sammen med lille Mio.

Foto: NRK

– Gylden mulighet til å fortelle hva som skjer

I perioden da serien ble spilt inn hadde Jansrud og kjæresten Kim allerede planlagt at de skulle få et barn.

– Jeg tenkte at dette var en gylden mulighet til å fortelle unge hva som skjer i et svangerskap og i en fødsel, sier hun.

Den 15. mai klokka 03.02 fikk Jansrud sønnen sin Mio på Ullevål sykehus og nå på søndag viste NRK Newton-programmet på TV. Seerne får da være flue på veggen når hun opplever sin første morgenkvalme, og vi får være med på ultralyd.

Når det nærmet seg termin, fikk Line vite at hun hadde for høyt blodtrykk og at fødselen måtte settes i gang. Det ble den tøffeste utfordringen hun noen gang hadde fått, men etter mange timer fikk hun endelig gutten sin i armene. Hele Newton-programmet kan du se her.

– Det er nydelig å være mamma, jeg tror ikke jeg har hatt det så bra noen gang, sier Jansrud.