– Helsepersonell kom for sent

Kommuneoverlege Leif Vonen i Stjørdal er kritisk til hvordan smittefaren på Værnes mandag kveld ble håndtert.

Kommuneoverlege Leif Vonen

KRITISK: Kommuneoverlege Leif Vonen i Stjørdal sier de har hatt møter om hvordan beredskapen skal fungere. Likevel tok det altfor lang tid før helsepersonell var på plass på Værnes.

Foto: NRK

Mandag ettermiddag gikk alarmen på Værnes lufthavn, da de valgte å holde igjen et helt fly fordi de fryktet en av passasjerene kunne være smittet av ebola.

I over to timer ble passasjerene holdt igjen med en mulig smittebærer om bord i flyet som kom fra Amsterdam.

– Helsepersonell kom for sent, synes jeg. Det tok en times tid. Men politiet var raskere på banen, sier kommuneoverlege Leif Vonen i Stjørdal.

Det viste seg at personen kun hadde en uskyldig luftveisinfeksjon. Det kom også fram i ettertid at personen hadde vært i Øst-Afrika, og ikke Vest-Afrika, der ebolaen herjer.

Altfor lang tid

Per Jarle Ingstad

INNRØMMER SVIKT: Lufthavnsjef Per Jarle Ingstad (t.v.) og kommuneoverlege Leif Vonen har sett nærmere på hendelsen etter at situasjonen ble avklart.

Foto: Jøte Toftaker

Men tiden det tok å avklare situasjonen, bekymrer kommuneoverlegen.

– Å sørge for at personen kommer på et sykehus i stedet for å sitte på et fly er det viktigste, sier Vonen.

Flyet landet klokken 16.19, og først klokken 18.30 opplyste Helsemyndighetene til NRK at situasjonen var løst.

– Hvis det virkelig var en smittespreder blant dem, ville en ventetid på nesten to timer inne i flyet vært altfor lang tid, mener kommuneoverlegen.

Han mener det burde gått langt kjappere å isolere flyet.

Skulle ikke landet

I situasjoner hvor det mistenkes at et fly har passasjerer med farlig smitte om bord, skal det ifølge nasjonal helseberedskapsplan kun benyttes flyplassene i Bergen, Tromsø og Oslo.

– I utgangspunktet er det de tre flyplassene i de nevnte byene som har en type beredskap som gjør at det primært er ønskelig at flyene skal lande der. I denne situasjonen kom varselet til oss via den type kanaler som gjorde at det ikke var naturlig. Tårnet var ikke involvert og varselet kom for sent. Flyet var allerede i ferd med å lande da varselet kom, sier fungerende lufthavndirektør på Værnes Per Jarle Ingstad til NRK.

Han forteller at det ikke ble foretatt noen vurdering fordi den normale prosedyren for mellom flytårnet og flyet ikke ble gjennomført.

– Det var en ordinær landing, tårnet var ikke informert om at det var en syk passasjer om bord.

– Viktig å lære av dette

Lufthavndirektøren innrømmer at ikke alt gikk på skinner.

– Fra vi får melding til situasjonen er løst, ser vi at det fins en del læringspunkter som vi skal ta med oss videre, sier Ingstad.

Partene har allerede hatt en debrif etter hendelsen.

– Det er ikke ofte dette skjer. Da er det viktig å lære av det, sier Ingstad.

Har hatt møter

Kommuneoverlegen forklarer at de har hatt møter nettopp for å møte en situasjon som den som oppsto på Værnes mandag ettermiddag.

– Vi hadde et beredskapsmøte forrige uke, nettopp med tanke på Ebola-fare her på Værnes, sier Vonen.

På møtet var Helse Midt-Norge og smitteverngruppa der, St. Olavs Hospital, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Avinor og kommuneoverlegen.

Likevel tok det kritisk lang tid da den første smittesituasjonen oppsto på Værnes.

Flere passasjerer ble holdt igjen om bord på et fly på Værnes etter fare for ebola-smitte. Det viste seg at en passasjer kun hadde luftveisinfeksjon.

Siste fra Trøndelag

Bjørgen hektet av fra start i Johaug-duell: – Nesten litt flaut

Elisabeth Strand Mølster

Se Midtnytt med Elisabeth Strand Mølster

Se Midtnytt med Elisabeth Strand Mølster