Hopp til innhold

– Helseministeren roter det til

Nyheten om at Oslo-sykehusene får 300 millioner kroner ekstra til nytt akuttmottak på Ullevål neste år viser seg å være feil.

Sigmund Eidem

Konserntillitsvalgt i Helse Midt-Norge, Sigmund Eidem mener en eventuell forskjellsbehandling av helseforetakene er mer enn helsenorge kan tåle.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Helseminister Grete Strøm-Erichsen (Ap)har rotet det til, sier konserntillitsvalgt i Helse Midt-Norge, Sigmund Eidem til NRK.

Han var en av flere som tente på alle pluggene da nyheten kom. Han flesket til på denne måten:

Reaksjonene er kraftige og ordbruken egner seg ikke i media. Det er helt uttålelig hvis det er slik at bare Helse Sør-Øst får ekstra midler. Statsråden river da grunnlaget vekk for enhver omstilling i distriktene, sier konserntillitsvalgt i Helse Midt-Norge Sigmund Eidem til NRK.

Flere mente det var utilbørlig fordi Oslo universitetssykehus bruker langt mer enn de har og det bør ikke premieres. De bruker en million kroner for mye hver eneste dag.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen legger her fram saken som flere oppfattet som forskjellsbehandling.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Må avklare

Men så viste det seg at saken slett ikke var som den ble oppfattet. De 300 millionene på neste års budsjett er tilsagn om lån, dog med gunstig rente og ikke ekstrapenger. Slett ikke.

– Helsedepartementet må nå sende ut en avklaring om dette, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap).

Han reagerte selv kraftig da han hørte nyheten.

– Det ville vært opprørende om det var slik.

Etter å ha sjekket saken slo Sandvik seg til ro,

– Det er ikke snakk om ekstrabevilgning, men lån. Noe annet ville være helt feil.

Presentert som nyhet

At saken kan misforstås, er ikke så merkelig kanskje, for påpressekonferansen helseministeren og Helse Sør-Øst hadde etter et oppklaringsmøte om økonomien og omstillingene i Oslo, ble 300 millioner presentert som noe nytt som skal komme i statsbudsjettet.

– For 2012 foreslår vi 300 millioner til investeringer, nettopp for å lette på forholdene til de ansatte. Det er nødvendig med rehabilitering og det trengs et nytt akuttmottak på Ullevål. Det ønsker vi å bidra til, sa Strøm-Erichsen til NRK etter dagens møte med ledelsen i helseforetaket.

Investeringslån

På arbeiderpartiets nettsider er denne saken presentert i en artikkel om at regjeringa vil ha nye sykehusinvesteringer i Oslo for 1,5 milliard kroner. Dette vil muliggjøre blant annet nytt akuttbygg på Ullevål.

Men litt ned i artikkelen går det fram at dette ikke er nye millioner i form av bevilgninger, men at regjeringa i statsbudsjettet 2012 vil foreslå at Stortinget bidrar med finansiering av første fase av investeringene knyttet til gjennomføring av samlokaliseringstiltak til 1,5 milliarder kroner.

Staten vil bidra med til sammen 750 millioner kroner i lån til disse tiltakene. For 2012 foreslås det bevilget 300 millioner kroner. Dette er maksimalt av hva staten normalt bidrar med av investeringslån, og gis med gunstig rente.