NRK Meny
Normal

– Har sadistiske tanker og lite empati

19-åringen som er tiltalt for kattedrap, er vurdert til å ha en personlighetsforstyrrelse med risiko for å kunne utvikle en alvorlig sinnslidelse.

Tinghuset i Trondheim

Rettssaken startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag morgen.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Det forklarte psykologen da rettssaken mot den 19 år gamle mannen startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag.

Den psykiatriske vurderingen av tiltalte definerte at han har en Schizotyp personlighetsforstyrrelse. Tiltalte er vurdert som lite empatisk med voldelige og sadistiske tanker.

Ut ifra psykologens vurdering skal det være grunn til å oppfatte tiltalte som strafferettslig ansvarlig.

Ville drepe unge jenter

19-åringen er tiltalt for å ha drept ei katt, men skal også ha fantasert om å drepe unge jenter.

Jeg vet hva som er rett og galt, men gjennom å skrive noveller og slikt får jeg det ut. Jeg ville aldri gjort dette, skal 19-åringen ha skrevet ned da han skulle forklare seg om hva som skjedde.

I tidligere avhør skal han også ha forklart at han har hatt en dragning mot å skade noen, og at han ønsket å ta livet av ei ung jente. Han har også forklart at han hatt interesse for massemordere, men at det er en stund siden.

Den 19 år gamle mannen erkjente straffskyld på alle punkter da rettssaken mot han startet.

Ifølge aktor Tina Mariell Værnes har 19-åringen skrevet ned handlingene mot katten i detalj.

– Kan forverres

Den psykiatriske vurderingen legger vekt på at det er fare for at personlighetsforstyrrelsen kan forverres, og ende i psykose eller schizofreni.

For å hindre dette mener rettspsykiaterne at tiltale må ha tett oppfølging under strenge og sikre rammer. De tror også det er nødvendig med mange års psykologisk behandling, og sannsynligvis medisinering.

Mannen har vært varetektsfengslet siden 27. august, fordi det foreligger sterk grad av gjentakelsesfare forliggende handlinger – også mer alvorlig voldskriminalitet.