NRK Meny
Normal

– Har lovt for mye

Jon Gunnes (V) mener de ledende partiene i Trondheim ikke har vedtatt nok penger til å følge opp sitt løfte med å skaffe boliger til utviklingshemmede.

John Gunnes, kommunalråd (V), Trondheim.

Kommunalråd Jon Gunnes vil at Trondheim kommune skal øke tilgangen til egen bolig for utviklingshemmede.

Foto: Morten Andersen / NRK

Geirmund Lykke

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) mener flere søker før de er moden til å ha egen bolig, og at det er en av årsakene til at noen får lang ventetid.

Foto: Rune Berg / NRK

I dag står 38 utviklingshemmede på venteliste til egen bolig. Målet var at samtlige som sto i denne køen, skulle være sikret bolig innen 2015.

I går ble det kjent at det målet ryker.

– Det er lovt for mye, men gjort lite. Penger har ikke fulgt med vedtaket, og det har vi i opposisjonen påpekt hver gang, sier Jon Gunnes (V).

– Flere søkere enn tidligere

– Det er flere årsaker til at vi er på etterskudd. Tilgangen på nye søkere er vokst over det som er vanlig, behovet for boliger er større enn vi først har forutsatt, sier Geirmund Lykke fra KrF.

– For et drøyt år siden hadde vi 50 i kø. 28 av disse har nå fått bolig. Det er derfor et godt håp om at de 22 som også sto i kø i mars 2013, vil være veldig nært bolig innen utgangen av 2015, sier Lykke.

I tillegg er det kommet til nye søkere. I dag står totalt 38 utviklingshemmede i kø for å få egen bolig.

– Vi skal åpne nytt bofellesskap til nyttår, som vil hjelpe på situasjonen, sier Lykke.

Ikke imponert

Jon Gunnes er ikke imponert over farten.

– Akkurat denne gruppen skal være prioritert. Vi var alle enige om det under valgkampen i 2011, og året etter vedtok vi en klar ambisjon at denne gruppen skulle få bolig innen 2015, sier Gunnes.

– Denne gruppen boligsøkere hadde da ventet mellom fire til seks år på bolig. Nå skrytes det at antallet som venter på bolig har gått ned, men fortsatt venter personer i nesten tre år på å få bolig etter at vedtaket er gjort. Det er ikke Trondheim kommune verdig, sier venstrepolitikeren.

– Jeg har lett etter initiativ fra Venstre og Høyre, uten å lykkes, og jeg har heller ikke forslag til påplussinger i budsjettforslagene til de to partiene, påpeker Lykke.

– Jeg tror aldri det har vært noen tvil hvor vi står i denne saken. Det har vi påpekt hver eneste gang, men vi har opplevd liten vilje til å lytte til oss fra opposisjonen, sier Gunnes.

– Det er litt ulik praksis. Det er noen som søker før barnet egentlig er moden til å flytte inn i egen bolig, og derfor står ekstra lang tid i kø. Vi jobber for å få en bedre og lik saksbehandling og også en raskere utbygging, lover Geirmund Lykke.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal