NRK Meny
Normal

– Åge har betydd mye for generasjoner

Biskopen i Nidaros, Tor Singsaas, har et helt spesielt forhold til Åge Aleksandersen. – Han betyr mye for svært mange, sier han.

Åge Aleksandersen

Åge Aleksandersen får skryt av mange for sitt 30 år gamle album 'Levva Livet'. Sangene og tekstene har betydd mye for generasjoner.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Tor Singsaas

Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, tror Aleksandersens låter også vil glede mange i årene framover.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK
Bjarne Brøndbo

DDE-vokalist, Bjarne Brøndbo, ser på Levva Livet-albumet som en del av trønderopplæringa.

Foto: Morten Andersen/NRK

– Mange av de menneskene jeg møter og har møtt i mitt arbeide som prest, har et spesielt forhold til Åge. Tekstene hans gir uttrykk for ei livsfølelse mange går med, sier biskopen i Nidaros til NRK.

1. februar var det 30 år siden Aleksandsersen gav ut albumet «Levva Livet». Platen beskrives i dag som en av de viktigste innen norsk rock, og er blitt lydsporet til en hel generasjon.

Dette er Singsaas helt enig i.

– Sangene har levd, og vil ennå leve lenge. Det overrasker meg ikke om nye generasjoner også får gleden av disse, sier han.

– Her starta rabalderet

– Levva Livet for meg er en historie om da livet mitt ble totalt forandra. Jeg var rimelig godt etablert fra før, men da sangen Lys og varme kom, ble alt endret. Da starta rabalderet. Det var et vendepunkt, uttaler Åge Aleksandersen til NRK.

Albumet kom to år etter «Dains me mæ», som var en suksess for Åge Aleksandersen.

Men med Levva Livet tok det helt av. Allerede på første salgsdag ble det solgt 40.000 album. «Levva Livet » ble tidenes mest solgte album i Norge med over 260.000 solgte eksemplarer.

Motoren i albumet

Selv mener Åge at det er «Lys og varme» som er motoren i selve albumet.

– Jeg har mange ganger stusset på valget av toneart i denne sangen. Det høres ut som jeg ikke har kommet i stemmeskiftet. Det er jo en voksen og skjeggete kar som står der å synger med en lys guttestemme, sier han.

– Fra vugge til grav

Biskopen har ofte vært vitne til at folk benytter seg av Åge-sanger i kirkesammenheng. «Lys og varme» er et eksempel på de mest brukte.

– Denne sangen er spesiell. Dette er en sang som blir brukt i mange sammenhenger, og som passer i mange anledninger. Jeg forbinder den kanskje mest med begravelser, sier Singsaas.

– Den har et uttrykk man kjenner seg igjen i, og når Åge selv framfører den, så er det usminka og veldig ærlig. Dette tror jeg folk synes er troverdig, sier han.

– En del av trønderopplæringa

Det er ikke bare Singsaas som skryter av den folkekjære trønderen og det berømte albumet som nå jubilerer.

– Levva Livet har vært en viktig bit i trønderopplæringa og den kom i en fase der jeg var veldig ung, bare 20 år, sier vokalist i DDE, Bjarne Brøndbo.

– Levva Livet var en del av ungdommen min. Det var musikk jeg likte og ikke minst tekster som var veldig bra, og som jeg tror har vært med å påvirke holdningene mine, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.

I helga var det tretti år sia Åge Aleksandersen ga ut albumet Levva Livet. Sanger som tittelsporet og Lys og varme har fått evig liv.

VIDEO: Åge Aleksandersen om 30-årsjubileet. Albumet forandret livet til den folkekjære artisten.