– Håper flere tør å satse på sammendraget

De tidligere proffsyklistene Dag Erik Pedersen og Jostein Wilmann håper neste generasjon med norske sykkelryttere satser på å bli gode klatrere.

Edvald Boasson Hagen, Vegard Breen, Sondre Holst Enger og Alexander Kristoff

NORGES TOUR-RYTTERE: Edvald Boasson Hagen, Vegard Breen, Sondre Holst Enger og Alexander Kristoff.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Dag Erik Pedersen

ALLSIDIG: Dag Erik Pedersen har tre etappeseirer i Giro d'Italia. I 1984 endte han på en tiendeplass i sammendraget.

Foto: Moen, Jørn H. / NTB scanpix

Norge har ikke hatt fire nordmenn i Tour de France siden 1991. Vegard Breen og Sondre Holst Enger, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har alle mulighet til å vinne etapper i det prestisjefulle rittet, men noen sammenlagtfavoritt er ikke noen av dem.

– I de tre tourene (Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta Espana), som er de viktigste har vi ikke hatt noen sammenlagtryttere på lenge. Det er fordi vi ikke har noen som makter å sitte med i fjellet, sier Pedersen.

Dag Erik Pedersen er den nordmannen med best sammenlagtplassering i Giro'd Italia. I 1984 endte Pedersen på en tiendeplass

Ikke gode nok klatrere

Jostein Wilmann er det nærmeste Norge har hatt en sammenlagtvinner i Tour de France. Wilmanns 14-plass i 1980 er fortsatt den beste plasseringen en norsk rytter har hatt i verdens største sykkelritt.

– Vi har en del gode ryttere, men ikke noen som holder lenge nok i sammendraget. Hverken Edvald Boasson Hagen eller Alexander Kristoff har de rette egenskapene. Man skal ha evnen til å restituere seg på kort tid og egenskaper til å trykke til i bakkene over lang tid, sier Wilmann.

Jostein Wilmann

BEST: Jostein Wilmann er den nordmannen som har den beste plasseringen i Tour de France.

Foto: Farstad, Hasse / NTB scanpix

– Håper flere tør å satse

Pedersen forteller at forutsetningene for å bli en god sammenlagtrytter i de store tourene er flere.

– Vi har fantastiske ryttere, men vi har enda ikke den rytteren som klarer å sette bitene sammen. Jeg tror det må bli neste generasjon og jeg håper at flere av talentene tør å sette seg mål om å bli en sammenlagtrytter. Det å være med på de tyngste fjelletappene, samtidig som man skal vinne etapper er tungt, forteller Pedersen.

– I tillegg må man være på et lag som er villige til å kjøre for deg som sammenlagtrytter i tourene. Det får man med gode resultater og prestasjoner i andre ritt, fortsetter Pedersen.

Odd Christian Eiking

TALENT: Odd Christian Eiking blir regnet som et stort talent. Her tapte han spurten mot langt mer meritterte Edvald Boasson Hagen under NM i 2015.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Talentet Eiking

Begge de to tidligere proffsyklistene er spente hva Odd Christian Eiking kan utrette. Han signerte for franske Francaise des Jeux i fjor og har allerede bemerket seg i blant annet proffrittet La Méditerranéenne i februar. 21 år gamle Eiking blir av flere betegnet som den neste potensielle sammenlagtrytteren til Norge.

– Det er så innmari lang vei fra å kjøre U-23 til et profflag, så jeg er veldig spent på hvordan Eiking utvikler seg.

– Han er brukbar oppover, så gjenstår det å se om han klarer å ta steget. Utgangspunktet er bra, så får vi se om han klarer overgangen. Det å gå fra U-23 til et profflag er ikke enkelt, sier Wilmann.