NRK Meny
Normal

– Håper eksportforbud til Kina oppheves

Eksportforbudet av laks til Kina fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms opprettholdes. En ny avtale mellom Norge og Kina gjør at næringa har håp om at forbudet snart oppheves.

Oppdrettslaks

EKSPORT AV LAKS TIL KINA: En ny avtale er inngått som sikrer at eksporten av laks til kina fortsetter i de fleste fylkene. Men eksportstansen opprettholdes for laks fra slakterier i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Fredag ettermidddag ble det kjent at Norge og Kina har blitt enige om nye attestformuleringer som gjør at eksporten av laks til Kina kan opprettholdes i alle fylkene, bortsett fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms.

Ny avtale

Det var 18. mars at kinesiske veterinærmyndigheter varslet stans i importen av laks fra de tre fylkene på grunn av funn av laksesykdommen ILA. Samtidig krevde Kina garantier i norske eksportattester om at fisken ikke kommer fra lokaliteter som er båndlagt på grunn av ILA og PD.

Nå er en slik avtale på plass.

- Etter en konstruktiv dialog mellom norske og kinesiske myndigheter den siste måneden er vi nå enige om en attest. Dette er jeg svært tilfreds med. Det betyr at eksporten av laks til Kina kan fortsette, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i ei pressemelding.

Betydelig fremskritt

Sjømat Norge, tidligere FHL, mener denne avtalen kan bety at eksportforbudet av laks til Kina kan oppheves i hele landet.

Trond Davidsen

FORNØYD MED AVTALE MELLOM KINA OG NORGE: Assisterende direktør i Sjømat Norge, Trond Davidsen, tror eksportforbudet av laks fra tre fylker snart kan oppheves.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Vi opplever dette som et betydelig fremskritt. Det betyr at eksporten av laks fra andre fylker kan gå uhindret, og at eksportforbudet forhåpentligvis oppheves i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms, sier assisterende direktør i Sjømat Norge, Trond Davidsen.

Sykdom er kun påvist i tre oppdrettsselskaper i de tre fylkene. Likevel rammes alle oppdrettsbedriftene av eksportforbudet.

Davidsen sier han nå har håp om at attestavtalen som er inngått vil bety at eksportforbudet kun gjelder fra lokaliterer som har sykdomsutfordringer.

Fortsatt utfordringer

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier det fortsatt er utfordringer i handelen av laks mellom Norge og Kina.

– Vi må være forbredt på at situasjon vil være vanskelig og delvis uforutsigbar i overskuelig fremtid, sier Aspaker i ei pressemelding.