NRK Meny
Normal

– Gutta bør jakte rekordene

Med seriegullet i lomma og tidenes luke ned til tabelltoeren, bør Rosenborg gjøre alt for å slå rekordene. Det mener Christer Basma.

Christer Basma oppfordrer RBK til full innsats ut sesongen

Christer Basma oppfordrer RBK-gutta til å levere full innsats ut sesongen. – Det er viktig for å være best mulig rustet til neste års europacupkvalifisering, mener han.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Selv om seriegullet nok en gang har havnet i Trondheim, mener NRK Trøndelags fotballekspert Christer Basma, at det er viktig å bruke de resterende kampene på en smart måte. Det innebærer å være fullt skjerpet og ta to av to mulige rekorder i innspurten.

Rekordjag bør motivere spillerne

Etter helgens serierunde er det hele 20 poeng ned til Brann som innehar andreplassen på tabellen. Den gamle rekorden er fra 1995, da Rosenborg vant serien 15 poeng foran Molde. Den totale poengrekorden er det Molde som har, etter å ha fanget 71 poeng gjennom de 30 kampene i 2014-sesongen.

Med fire kamper igjen å spille har årets RBK-utgave har en gyllen mulighet til å slå begge rekordene. Men da må spillernes instinkt trigges, mener den tidligere forsvarsbautaen.

– Det handler i stor grad om å sette seg nye mål. Det er jo det spillere liker, og det å kunne slå en sånn rekord bør absolutt være et mål for gutta nå. Nå er det utrolig viktig å ikke bli for komfortabel, og hele tiden trene som om du var nummer to, sier han.

Bør tenke relasjoner i sesonginnspurten

For spillerne har sikret gullet, og da er det lett at man slipper seg litt ned, mener Basma. Mannen som i sin tid ble hentet fra Stabæk for 5 millioner kroner, snakker av erfaring etter 203 kamper i RBK-trøya, og 40 med flagget på brystet.

– Den situasjonen Rosenborg er i nå gir laget handlingsrom og det kommer trenerteamet til å benytte seg av. Men fotball er en relasjonsidrett og det å bygge de gode relasjonene mellom spillerne tar tid. Derfor mener jeg at det ikke bør rokkeres og endres for mye i sesonginnspurten, selv om klubben er i en komfortabel situasjon, mener han.

Basma har selv spilt store kamper gjennom flere sesonger i Mesterligaen, og han mener at jobben for å nå gruppespillet i en av europacuppene neste år, starter allerede nå.

– Rosenborg har erfart at de ikke er gode nok for europacup ennå, og da må man begynne å gjøre noe med det allerede nå. Da kan laget være bedre rustet når kvalifiseringen til neste års gruppespill starter, sier han.

Christer Basma i duell mot Petre Marin i Steaua Bucuresti

Christer Basma snakker av erfaring når han sier at grunnlaget for neste års europacupkvalifisering legges nå.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Han likte lagets prestasjoner i søndagens kamp mot Vålerenga, der flere av spillerne ga jernet.

– Det er akkurat sånn det skal være i idrett. Du må være utviklingsorientert til enhver tid og man kan ikke hvile på laurbærene, sier han.