– Gunstig å legge ned i Norge

Lav ledighet og høye kostnader gjør at Norske Skog bør legge ned fabrikker hjemme i Norge, mener analytikere.

Norske Skog Skogn

Norske Skog kan komme til å legge ned fabrikker i Norge, mener analytikere. Det betyr også deres fabrikk på Skogn.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Krisen i Norske Skog gjør at selskapet skal vurdere alle sine 18 fabrikker rundt om i verden. Også de tre fabrikkene og 1.700 arbeidsplassene som ligger i Norge blir vurdert for nedleggelse.

– Det bør være lett for Norske Skog å legge ned i Norge, sier analytiker Hans Erik Jacobsen i First Securities til Nationen.

– Vi har mangel på arbeidskraft. Få steder i Europa vil en nedleggelse gå lettere. Det norske kostnadsnivået er svært høyt, og lite taler til fordel for kraftkrevende industri i Norge, sier Jacobsen.

 

Overkapasitet

Investeringsdirektør Einar Bonnevie i forvaltningsselskapet WarrenWicklund er negativ til både Norske Skog og papirbransjen generelt.

– Jeg er fundamentalt negativ til papirbransjen generelt og Norske Skog spesielt. De sliter med kronisk synkende etterspørsel, samtidig som prisene synker og kapasiteten er for høy, sier Bonnevie.

Også styreleder Helge Evju i Skogeierforbundet ser få grunner til å være optimistisk.

– Kvartalstallene fra Norske Skog bekrefter trenden. Det må skje noe på struktursiden. Det er overkapasitet, sier Evju.

 

Kan gå konkurs

Analytikere som Aftenposten har snakka med sier det er fare for at Norske Skog kan gå konkurs. Årsaken er den høye gjelda og at selskapet ikke lenger er attraktivt å fusjonere med.

- Det er en fare for det, men ledelsen har vist at de tar situasjonen på alvor, og de klarer å kutte. Men brutalt sett kan de andre nå sitte og se på at Norske Skog blør, sier analytiker Per Haagensen.

 

(©NTB/ NRK)