– Gjør brannøvelser på hytta

Mange vet hva de skal gjøre dersom det begynner å brenne hjemme. Men hva gjør du hvis hytta tar fyr langt inne på fjellet?

Hyttebrann

En hyttebrann langt til fjells kan bli katastrofal dersom brannvarsling og riktig slukkeutstyr ikke er på plass. Mange må vente lenge på hjelp, derfor er det viktig å vite hva man kan gjøre for å unngå brann.

Foto: Arnstein Karlsen

Hyttesesongen er i gang, men for mange er turen til hytta i påska den første på mange måneder. Derfor kan det være lurt å sjekke at den er utstyrt slik den skal med tanke på brann.

SE SJEKKLISTE FOR HYTTA NEDERST I ARTIKKELEN.

– Det er fort gjort å glemme at kravene til brannsikkerhet er de samme på hytta som hjemme, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening til NRK.

Skift batteri i røykvarsleren

Røykvarsler

Sjekk at røykvarsleren virker før påskefeiringen starter.

Foto: Lasse Kristensen / ScanstockPhoto

Alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til husbrannslange eller brannslukningsapparat.

– Det aller viktigste er å sjekke at røykvarsleren virker. Mange hytter står tomme store deler av året, og batteriet tappes fort i vinterkalde hytter, forklarer Skaar.

Selv tar han ned røykvarsleren når han vet han skal være lenge borte.

– Når jeg kommer neste gang, ligger røykvarsleren på stuebordet. Da er den lett å få øye på, og det er enkelt å sjekke om den virker eller om man må skifte batteri. Dette er en fin rutine, mener han.

– Øvelser kan berge liv

Hytte

Hytter og fritidsboliger bygges stadig større. Derfor bør det gjennomføres brannøvelser her som hjemme, mener brannvernforeningen.

Foto: Richardsen, Tor / NTB SCANPIX

Tall fra Finansnæringens hovedorganisasjon viser at det i løpet av de tre siste årene har vært brann i rundt 1000 hytter årlig.

De ti siste årene har 31 personer mistet livet.

Rundt 80 prosent av alle branner i Norge skjer på grunn av uaktsomhet, og på hytta er den vanligste brannårsaken bruk av åpen ild.

– Det fyres i peisen og mange tenner talglys. Ovner dekkes til for tørking av klær, og alt dette er med på å øke faren for brann. Dessuten er inntaket av alkohol høyere enn til hverdags, noe om går ut over aktsomhetsgraden, påpeker Skaar.

For å være best mulig forberedt på en eventuell brann, er ikke Skaar i tvil om hva som hjelper.

– Brannøvelser kan berge liv. De som har øvd mye er i stand til å håndtere en krisesituasjon langt bedre enn de som ikke har trent. Dette kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, mener han.

Les også: – Trodde aldri det skulle begynne å brenne hos oss

Han mener brannøvelser er særlig viktige i dag ettersom hytter og fritidsboliger bygges stadig større.

– Mange har høyere standard og bedre plass på hytta enn hjemme. Man inviterer gjerne flere på besøk og overnatting, og forholdene kan fort bli uoversiktlige. Alle bør vite hva man skal gjøre dersom det begynner å brenne.

Brannsikkerhet på boks

For å øke bevisstheten rundt faren for hyttebrann, deles det i år ut en egen boks med informasjon og tips til hyttefolket.

Det er det lokale brannvesenet i de største hyttekommunene som gjennomfører kampanjen i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, brannvernforeningen og Tryg forsikring.

– Boksen inneholder en liten informasjonsfolder med gode brannverntips, og en sjekkliste som kan henges på hytta. Du får også et nytt batteri til røykvarsleren.

Og for å ivareta kosen har vi også lagt med en kortstokk, sier informasjonssjef Sturle Hagen i Norsk brannvernforening til NRK.

Lang utrykningstid

Mange hytter ligger langt fra folk, og hytteeiere kan ikke forvente rask hjelp dersom uhellet først er ute.

Hytter brenner godt, og man må være forberedt på å håndtere en brann på egen hånd, mener Skaar.

– Redde, varsle og slukke. Det er kriterier som gjelder under en brann. På hytta kan man ikke forvente samme hjelp fra brannvesenet som man får i byen. Derfor er det helt avgjørende å ha varslingsanlegg og brannslukningsutstyr på plass.

Han får støtte fra stasjonsmester Stein Bjørgen hos brannvesenet i Oppdal og Rennebu. Begge er store hyttekommuner i Sør-Trøndelag.

– Utrykningstiden er lang. Mange hytter ligger øde til og har kanskje ikke vei helt fram. Dette gjør det praktisk umulig å redde hytta. Er den overtent, er det for sent selv om veien går helt fram, sier Bjørgen til NRK.

Husk mobil og varme klær

Det er meldt tørt og kaldt vær mange steder i landet, og til fjells kan nattetemperaturen fort bli lav.

Det kan derfor være lurt å tenke gjennom om tykke klær ligger lett tilgjengelig. Må man forlate hytta, er det viktig å holde varmen ute i minusgrader.

Varme klær kan plasseres ved rømningsveier, men på en måte som ikke blokkerer utgangen.

– Bilnøkler og mobil er også kjekt å få med seg. Da får man både gitt beskjed og kan komme seg unna. Men først må alle ut, avslutter Skaar.

Sjekkliste på hytta

Tiltak

OK

Ikke OK

Det er montert røykvarsler eller FG-godkjent alarmanlegg med røykmelder som sjekkes jevnlig.

 

 

Røykvarsleren/boligalarmanlegget fungerer og kan høres godt på alle soverom, selv med lukkede dører.

 

 

Husbrannslange og/eller brannslokkeapparat er lett tilgjengelig for alle rom.

 

 

Egenkontroll av brannslokkeutstyr gjennomføres jevnlig, og man følger service- og kontrollintervallene på 5 og 10 år.

 

 

Det er minimum to rømningsveier tilgjengelig fra hvert plan.

 

 

Pipa blir feiet ved behov.

 

 

Levende lys og andre varmekilder som eksempelvis flyttbare ovner, brukes kun under tilsyn.

 

 

Elektriske apparater som ikke er beregnet på kontinuerlig drift, slås av etter bruk.

 

 

Det er ikke synlige skader eller sterk varmgang i sikringsskap, kontakter og ledninger.

 

 

Gassutstyr med tilhørende slanger sjekkes jevnlig for lekkasjer.


Kilde: Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.